Jugoslovenski Rotar

Zatim je pročitan ı u svemu prihvaćen predlog Upravnog odbora o sastavu pojedinih odbora i pododbora u Klubu a za rotarsku 1935-36 godinu, ı to: odboга та zadatke ı ciljeve, odbora za služenje u klubu: pododbora za klasifikacije i pododbora za primanje novih članova; odbora za sluzenje u zvanju i odbora za sluzenje zajednici; pododbora za omladinu i odbora za medunarodno sluzenje. Odluéeno je nadalje, da Klub stampa za svoje clanove posebne ¢lanske legitimacije sa naročitim umetcima, u kojima će se dati našim članovima sva osnovna obaveštenja o zadacima, ciljevima i organizaciji pokreta, zatim lični sastav klupskog Upravnog, nadzornog i ostalih odbora, kao i podaci o pretsedniku, danu i mestu sastanka i adresi sekretara ostalih jugoslovenskih klubova. Legitimacija će biti udešena tako, da će u nju na pogodnom mestu stavljati zvanična legitimacija R. I. Na zaključku zvaničnog dela sednice podneo je brat Weiss prisutnima veoma zanimljiv prikaz o svome putovanju, koje je načinio kao učesnik jednog društvenog putovanja Društva Fruška Gora autokarom od Aranđelovca, pa preko Oplenca, Kragujevca, Vrnjačke Banje, Raške i Kosovske Mitrovice do Peći, i od Peći do Dubrovnika. a odatle preko Trebinja, Mostara, Sarajeva, Užica i Čačka do polaznog mesta Aranđelovca. U vrlo zivom prikazu brat Weiss izneo je prisutnima svoje utiske ne samo o prirodnim lepotama pomenutih krajeva, nego i naročito o istorijskim spomenicima koje je usput video, kao i o životu i običajima naroda koji u ovim krajevima živi. Brat Weiss vratio se sa svoga puta oduševljen lepotama i zanimljivostima ovih krajeva ističući pri tom neočekivanu udobnost koja je učesnicima pružena na ovom putu. Sasvim je prirodno što se brat Weiss pita: zašto odlazimo u inostranstvo, kad и 5уојој zemlji imamo ovako divne hrajeve i sjajne uslove za putovanje? Na kraju svoga prikaza zaključio je: kad god vas Društvo Fruška Gora — pod parolom

Upoznajmo svoju zemlju! — pozove na

24

koji izlet, idite, bićete sigurno zadovoljni kao što sam i ja bio. Tako ćete naći još jednu priliku za služenje našoj narodnoj zajednici, Još Jednu moguénost za izvrSenje nasih rotarskih ciljeva.

265 sednica od 30 avgusta 1935 godine Frekvencija 46.95%. U poduzoj uvodnoj reći, brat pretsednik uéinio je kratak osvrt na odrzanu sednicu Upravnog odbora, na njegove zaključke, koristeći i ovu priliku da pozove svu braću na što prisniju ı izdašniju saradnju. Govorio je zatim o drugovanju uopšte, u našem klubu napose. Svoju reč završio je kratkim prikazom kongresa R. 1. u Meksiku. Posle redovnog sekretarskog izveštaja brat Tabaković je u 5-minutnom referatu izneo prikaz džinovskog francuskog broda „Normandije“, a brat Belajčić je referisao o novom krivićnom zakoniku u Nemačkoj.

Rie fOS) ME) K Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 20.00 — Grand Hotel (Casino)

294, sastanak od 1. VIII. Frekvencija 70.83°°. Ljetno doba dopusta i ljecenja pokazuje slabu frekvenciju. Zahtjevu R. C. Zagreb glede podataka za Almanah biti će udovolieno. Br. Barun Turkovic R. C. Sušak poslao je tajniku svoje edicije ı ovim putem neka primi srdačnu hvalu. R. C. Szeged nas pozivlje na sveСапе igre (ala Salzburg), koje će dirigirati sam Mascagni. Tajnik referiše o svojoj posjeti u Vukovaru. I. mjesečno pismo br. Guvernera sluša se osobitom paZnjom. 295. sastanak od 8. VIII. Frekvencija 83.33°0. Cirkularno pismo br. Guvernera Cita tajnik i javlja, da je svima zahtjevima u cijelosti udovoljio. Pozivlje Бгаси, da se prijave za 3. Regionalnu konferencu, koji kane putovati ladjom iz SuSaka, jer je rok prijave produljen do 17. o. mj. Trazene podatke za izdavanje komulativnog pasoša poslao je tajnik suSačkom klubu.