Jugoslovenski Rotar

našoj braći i klupsku zastavicu kluba Karlovy Vary, koju je dobio za uzvrat. Brat Popp izvešćuje o osnivanju Rotary kluba u Slavonskom Brodu, obećaje sa bratom Maksimovićem. ponovno posetiti braću u Brodu i pozvati ih na jedan naš sastanak. Brat Streim zahvaljuje na pozdravu, donosi pozdrave iz Zemuna ı Zali slabu posetu vukovarskih članova u klubu Zemun. Na poziv R. C. Opelika, Alabama U. S. A., zaključeno je, da se prvi sastanak u mesecu decembru posveti medjunarodnom služenju.

152. sastanak 19 augusta. Frekvencija 89.470, Sastanak se odrzaje u Sotinu kraj Vukovara, a kao domacina fungira brat Wachsler, koji je ovu vecer priredio. Brat pretsednik Ing. Funtak otvara sastanak pozdravlja gosta dra. Konigsdorffera kao i ostalu braću, zahvaljuje bratu Wachsleru na priredbi. Tajnik br. Gjurski čita zapisnik prošlog sastanka i referiše o tjednim izveštajima domaćih klubova, te o radu odbora za prevod novih rotarskih ciljeva. Ugovoreno је да зе sledeći sastanak održi u nedelju u 17 sati u vinogradu braće Steiner. Nakon zakПиска, да se na sastancima, na kojima su braća gosti jednog člana uplati po 10 Din za humane svrhe, poslovni deo sastanka je zaključen.

153. sastanak 25 78.95". Sastanak se održaje u vinogradu braće Steiner. Gosti: rotari dr. Julije Kaiser ı Krešić Bernardo oba ız kluba Osek, te nerotar Ilija Mihajlović iz Beograda. Brat predsednik otvara sastanak, pozdra-

augusta. Frekyencija

vlja goste 1 braću, brat tajnik čita zapisnik prošlog sastanka i referiše o tjednim izveštajima domacih klubova. Br. dr. Gruber predlaže, da bi se bratu Guverneru predložilo nekoliko tema od kojih bi on izabrao jednu i dao na raspravljanje celome distriktu, na pr. teme: Razduženje eljaka, Bata i obućari, reforma osnovne školske nastave sa osobitim obzirom na poljoprivredni sastav naše zemlje, Socijalno osiguranje, Autarkija i t. d. Br. dr. Gruber obećaje sastaviti pismeni referat o tome, koji će se poslati bratu guver-

29

neru. Brat dr. Kaiser zahvaljuje na pozdravu brata predsednika, pozdravlja misao brata Grubera, ali je mišljenja da bi takove teme trebalo raspraviti najprije u klubu, a onda ih poslati bratu guverneru, koji bi ih poslao drugim klubovima na pretres. Primeri, koje je naveo brat Gruber vanredno su važni, pa bi trebalo o njima ozbiljno raspravljati, zainteresirati nadležne faktore i stampu. Br. Popp izvešćuje da je osnovan u Slavonskom Brodu klub, koji ima za sada 10 članova. Zaključeno je pozvati ih na sljedeći sastanak. Nakon zahvale brata predsednika braći i gospodji Steiner kao kućedomaćinama na ugodno priredjenoj večeri, poslovni deo sastanka je završen, a nastavljen zabavni deo.

R C ZAGREB

Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 20.00 — Hotel Esplanade

Prosječna frekvencija: 48°.

Sastanak od 5. augusta 1935. Gost: Dr. Tonko Šoljan, R. C. Split. Po otvorenju sjednice brat pretsjednik saopćuje da generalni sekretar R. I. Chesley R. Perry slavi 18. 0. mj. 25-godisnjicu svog uspjesnog rotarskog rada, te mu i na ovom mjestu u ime sviju zagrebackih rotara najsrdačnije ćestita. Klub će poslati pismenu čestitku. Zamolbi R. C. Opelika (Alabama USA) udovoljiti će sc, te će naš klub posvetiti prvi sastanak u mjesecu decembru medjunarodnom sporazumijevanju ı održati će se predavanje u smislu Četvrtog rotarskog cilja. Brat pretsjednik saopćuje da je jedan odbor, koga je on odredio, danas preveo prema traženju brata guvernera rotarske ciljeve na naš jezik. Slijedili su zatim izvještaji: brata tajnika o pošti, brata O. Heinricha o posjeti kluba u Karlovim Varyma i o sastanku okruglog stola na Bledu, brata dra. Šmita o klubu u Dubrovniku i konačno brata dra. Maseka o amerikanskoj i kanadskoj rotarskoj Stampi.