Jugoslovenski Rotar

ma Esperanta“. Predavanje ovoga našega poznatog esperantiste pobudilo je živ interes sve brace koja ga nagradise burnim pleskom.

Osim ovih gostiju posetise Susak i neКоји braću iz kluba, braća rotari: Eduard Demartini, akademski slikar, iz R. С. Ргаћа 1 Нопогагу Commissionar, iz Bombay-a brat Herbert Bryant, koji je posetio Sušak 9 avgusta s jednom jedinom namerom i Zeljom da stupi na nase tlo i da pozdravi nas klub. Brat guverner koji se upoznao s njim i sklopio tesno prijateljstvo veé u Meksiku, odveo ga je u Bakar do brata pretsednika Antica, koji ga je zajedno sa njegovom suprugom, koja ga na putu prati, proveтао па svom motornom сатси ро сеlom Kvarneru i na Krk. U večer je u Park Hotelu održana, u čast gostima, intimna večera kojoj je prisustvovalo nekoliko članova našega kluba koji vladaju engleskim jezikom, kao ı brat Glavinić dr. Milan sa suprugom.

Tom zgodom je brat Honorary Commissionar Bryant iznio mnogo interesantnih stvari o prilikama u Indiji obećavši da će za naš „Jugoslovenski Rotar“ napisati poseban članak i da će svoj idući dopust provesti u našoj zemlji koja mu se toliko svidela. Dokaz ovog njegovog oduševljenja za našu zemlju pružio nam je on već u svom pismu ız broda, kojim je otplovio za Indiju. Nakon večere vratili su se mili gosti, u pratnji brata guvernera, kolima Jednoga od braće, opet u Trst, otkuda su nam i doputovali u posetu. Lepote naše zemlje i topao prijem u našem Sušaku, prema njihovoj izJav1, Ostaće im u neizbrisivoj uspomeni.

Osim predavanja nerotara, gosta, gosp. Klaića iz Beograda o Esperantu, koje je održao i klub posetio po narocitom pozivu brata guvernera, tokom meseca avgusta, odrzao je jos brat Car syoje uspelo, vrlo duhovito predavanje, koje je pobudilo naročiti interes sve braće koja ga nagradiše burnim pleskom.

Inače se rad u klubu u mesecu avgu-

28

stu u glavnom ograničio na pripreme za konferenciju u Veneciji i na izveštaje o radu stranih i domaćih klubova.

Za nevoljne je sabrano, u mesecu avgustu, Din 620, a brat Antić je, prigodom svog rodendana, u društvenu torbu po-

klonio Din 500.

. R. C. VUKOVAR Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 19.30 — Grand Hotel

150. sastanak 5 augusta. Frekvencija 78.95". Današnji sastanak 150 - jubilarni, posvećen je drugarstvu i pravom bratstvu. Održan je na pustari Trešnja kraj Vukovara vlasništvo brata Paunovića. Brat predsednik Ing. Funtak otvara sastanak, pozdravlja kućedomaćine, želi sve dobro njihovoj kćerci, koje se danas slavi ujedno rođenje, zatim pozdravlja gosta Dušana Paunovića sve ostale. Čestita rođendan bratu Poppu. Brat tajnik čita zapisnik prošlog sastanka, koji se prima, zatim čita guvernerovo cirkularno pismo broj 1 nakon čega se tajniku stavlja u dužnost, da po istome postupi. Nakon izveštaja brata Hinka Steinera, kojim opisuje svoju posetu R. C. Banja Luka, kuda je došao i ako velikim zaobilaženjem, poslovni deo sastanka je završen i nastavljen je zabavni.

i

151. sastanak 12 augusta. Frekvencija 89.47°lo. Predsednik br. Ing. Funtak otvara sastanak, pozdravlja našeg čestog gOsta brata Streima člana kluba Zemun i ostale. Brat tajnik čita zapisnik prošlog sastanka, referiše o izveštajima domaćih klubova, te ponovno izlaže pogodnosti putovanja u Veneciju ı poziva bracu, da se prijave, pošto Je rok produžen do 17 o. m. Utvrdjuje se program ljetnih sastanaka. 152 sastanak u Sotinu kraj Vukovara, 153 u vinogradu braće Steiner, a 154 u Borovu u fabrici Bata kao Ladies night. Brat Tomo Maksimović opisuje predaju našeg klupskog znaka klubu Karlovy Vary, donosi odanle pozdrave