Jugoslovenski Rotar

nastane kod nas. Nekoji od ovih uticaja bili su primljeni bez promene, a ostali su menjani, uzimajući nove oblike koji su se bolje prilagođivali različitim prilikama kod nas.

Eksperimentalna stremlenja duha bila su sve jača tokom dvadesetog veka, pa je i napredak bio znatan.

Duh mnogih pokolenja kretao se u granicama poslovica: »bolje je neprijatelj dobroga«, ili »što je bilo dobro za očeve, dobro je i za decu«. Naprotiv, duh sadašnje generacije može da se u kratko označi frazom »ništa nije tako dobro, a da se nebi moglo još usavršiti«.

Pre svega je industrija silno napredovala. Ako se neko industrijsko preduzeće zadovoljava jučerašnjim stanjem, prisiljeno je, da ustupi mesto drugomu, koje se ne zadovoljava ni sa stanjem, do kog je danas došlo.

Industrijska preduzeća moraju zaista da se pre svega staraju za sutrašnjicu. Ta preduzeća zaposluju stotine, pa čak i hiljade, mladih ljudi, punih talenta, da proučavaju budućnost i da pripravljaju pobede, koje će sutra doći. Ovi mladići imadu odličnu tehničku spremu i usavršili su se u svakom pogledu. I dok industrija bez prestanka traži nove i bolje modele, dotle je jedno od njezinih temeljnih pravila, da ne uništava stare modele pre nego li je stvorila nove i savršenije.

Rotarstvo računa sa važnošću napretka u ovom veku nemilosrdne konkurencije. I Rotarstvo se ne zadovoljava sa jučerašnjim poretkom, a niti sa današnjim: i njegovi upravljači nastoje da vide u budućnost, da iz nje izvuku koristi za sutra.

Rotary International nema eksperimentalnih laboratorija za svoja iskustva. Ali za to imade tri hiljade i osam stotina svojih klubova, koji svi vrše eksperimente u granicama svojih mogućnosti, kako to određuje statut. Vrhovno vodstvo Rotary International je središte, gde se klasificiraju rezultati eksperimenata svih klubova, mesto gde se ti rezultati čuvaju i gde stoji na raspolaganju članovima upravnog veća i odbora, guvernerima i pretsednicima klubova itd.

Za vreme Vaše konferencije imaćete prilike da razmatrate mnoge nove ideje, koje su plod snažnih i aktivnih umova. Ove će ideje biti pridružene sumi iskustava i saznanja, što ih imade rotarstvo.

Možda se ustanovi, da su te ideje korisne već onakve, kakve se donose, a možda. će biti od potrebe, da se prilagode onim rezultatima, što su ih postigli drugi članovi, sa iskustvima do kojih su došli drugi eksperimentatori, koji su išli istim, ili paralelnim, putevima. U svakom slučaju te ideje će biti vrlo dragocene velikoj rotarskoj porodici.

Sa srdačnim pozdravima. i s najboljim željama za uspeh Vaše Копferencije, ostajem Vas

јат И Еау sy

Chicago, Illinois, U. S. A., 31 avgusta 1935.

Nakon toga sledili su referati. DonaSamo ih sa ‘primedbom da je referat H. Scehofielda, koji je bio bolešću zaprečen da konferenciji prisustvuje, procitao Ed. Robinson (pretsednik R. I. B. I.).

8