Jugoslovenski Rotar

industrijalece, poljoprivrednike, trgovce, bankare, naučnjake — је роtrebna baš danas kad se države ograđuju sve to čvršćom ekonomskom autarkijom koja onemogućuje saobraćaj i izmenu dobara.

Susret lica, koja u svojoj domovini uzimaju vidnog učešća u ekonomskoj aktivnosti, iako je privatnog karaktera, ne može a da ne bude od koristi.

Italija, koja je danas gostoljubivo primila ovu važnu i brojnu konferenciju, sretna je što može pokazati jedan utrt put koji je prešla u 13 godina fašističkog režima pod moćnim voćstvom i sa nesalomljivom voljom. Rezultati fašizma očevidni su koliko na duhovnom polju, toliko i na ekonomskom i socijalnom. U krizi kapitalističkog sistema, grandiozno je izvršenje korporativnog poretka. S tim poretkom faSisticka vlada — umesto da čeka na rešenja u jednoj atmosferi neizvesnosti, ili da ih rešava direktnom intervencijom koja ubija svaku privatnu inicijativu i negira svaku funkciju kapitalu — hoće da svaki privredni pothvat, pa bio on i delo slobodne inicijative pojedinaca, služi općem nacionalnom dobru, zatim da racionalizuje i kontroliše produktivnu delatnost, da diže rad na stepen socijalne dužnosti i prava, izjednačivši ga sa kapitalom i privrednim preduzimanjem na isti moralni nivo.

Sa željom za istinskim radom, upućujem vam ponovo srdačan Dpozdrav fašističke vlade«.

Kako je to bio zadnji govornik to zaključuje pretsednik Bohler u 11 sati ovaj svečani sastanak.

Učesnici razgledali su nakon toga Duždevu palaču, pod naročitim vodstvom, a u 13 sati bio je zajednički ručak u raznim hotelima Venecije.

=>

Istoga dana po podne održana je plenarna sednica u »Teatro Fe-

nice«, koja je nastavljena drugi dan.

Sednica započeta je sa čitanjem ove poruke zač. pretsednika P. Harrisa :

TRECOJ REGIONALNOJ ROTARSKOJ KONFERENCIJI U VENECIJI 16-18 SEPTEMBRA 1935

Pozdravljam svoje prijatelje na trećoj regionalnoj konferenciji za Evropu, Afriku i Malu Aziju!

Pre svega hteo bih da izrazim moju duboku zahvalnost na časti, koju ste mi iskazali time što ste me pozvali da upravim par reči, u ime pozdrava, Vašem sastanku. Od mnogih nezasluženih časti, ovu sam čast možda, najmanje zavredio.

Siguran sam samo za jedno, naime da izražavam duboku istinu kada priznajem, da svi oni, koji sudeluju na ovom sastanku imaju najveći interes za Rotarstvo.

Kroz vekove je Novi Svet crpio inspiracije iz Staroga Sveta. Svaka zemlja zastupana na ovoj konferenciji doprinela je tome, da se izgradi kultura Novog Sveta i to posretstvom svojih sinova, koji su došli da se

7