Jugoslovenski Rotar

Tu počinje drugi deo povesti rotarstva time da je, na kongresu u Duluthu (Minesote), održanom u augustu 1912, »Nacionalni savez rotarskih klubova Amerike« promenio ime u »Internacionalni savez rotarskih klubova«.

Godine 1922 primljen je današnji naziv »Rotary International« (R. 1.). Do godine 1914 bilo je osnovano u Velikoj Britaniji i Irskoj 8 rotarskih klubova, koji su se kasnije spojili u »Britanski savez rotarskih klubova« (B. A. R. C.).

Odnosi britanske organizacije prema interenacionalnoj organizaciji promjenili se tokom godina, te su u vanjskoj formi presli nekoliko stepena svoga razvitka; ali predaleko bi nas to zavelo, da ih ovde opisujemo. Forma koja sada postoji poéela je god. 1922, kad se »Internacionalni Savez rotarskih klubova« prozvao »Rotary International<, a «Britanski savez rotarskih klubova« primio ime »Rotary International BritainTreland« (R. I. B. I.).

Svetski je rat prouzročio velike promene u svim zemljama sveta. Do konca svetskoga rata, postojali su rotarski klubovi samo u Velikoj Britaniji i Irskoj. U god. 1920 počinje novi period rotarstva, jer је гоtarstvo prešlo na stari kontinent — Evropu — gde je 22 oktobra 1920 uz pomoć Mr. Ely E. Palmer, osnovan Rotary klub u Madridu. Iza toga nastali su brzo jedan za drugim, mnogi rotarski klubovi:

4 aprila 1921 u Parizu, 80 novembra 1922 u Kopenhagenu, 23 februara 1922 u Oslu, u novembru 1922 u Amsterdamu, 7 jula 1923 u Ostendi, u novembru 1923 u Milanu, u maju 1924 u Ziirichu, 14 septembra 1925 u Pragu.

U godini 1925 nastale su opet velike promene u razvoju rotarstva u Evropi, jer je rotarstvo u Evropi bilo dotad zastupano samo u zemljama, koje su bile u svetskom ratu neutralne, ili u t. zv. »saveznim zemljama«.

Postojao je još jedan jaki antagonizam između »saveznih zemalja i prijašnjih neprijateljskih zemalja«. U ovim poslednjim mesecima. razne su organizacije proklamacijama izrazile želju da se eliminiraju opreke, koje su postojale još iz vremena rata, a da se poradi oko zajedničkih ideala celoga čovečanstva.

Mi ne želimo umanjiti zasluge ovih organizacija. Naprotiv, mi ih pozdravljamo osobitom radošću.

Uza svu čednost i s najvećom ozbiljnošću smemo da upozorimo, da je rotarstvo prva internacionalna organizacija, koja je porušila ograde, koje su postojale između saveznih zemalja i prijašnjih neprijateljskih zemalja.

Na taj je način rotarstvo (u smislu svog 6, a sada 4, cilja) učinilo korisno delo za internacionalni sporazum u Evropi.

Zato je s pravom, prošle godine, na godišnjoj konferenciji engleskog distrikta 3 Durham i Northumberland, profesor I. H. Nicholson od Armstrong: College-a, u jednom predavanju, upozorivši na značenje totarstva, rekao: »U rešavanju svjetskih problema, rotarstvo je bila jedina organizacija, koja je netaknuta prošla kroz posleratni kaos. Ono je bilo jedan od retkih mostova između demokratske Engleske, fašističke Italije i nacionalističke Nemačke.«

10