Jugoslovenski Rotar

U letu 1925 organiziran je u Beču jedan klub, koji je bio utemeljen dne 17 septembra 1925, a dne 8 oktobra 1927 bio je u Nemačkoj, a Hamburgu, utemeljen prvi Rotary klub. Iza toga su osnovani Rotary klubovi u svim zemljama Evrope, te u Sev. Africi i Maloj Aziji.

Budući da je u označenim zemljama osnovano sve više Rotary klubova, provedena je organizacija distriktnih uprava. Prvi organizirani distrikt bio je 46 talijanski distrikt, koji je osnovan 1 februara 1925. U kratkom razmaku iza toga. osnovano je 12 distrikata.

Pored toga postoji sada još 48 klubova podeljenih u 13 zemalja, koji još nemaju distriktne organizacije. U ovim pokrajinama počasni komesari drže veze između pojedinih klubova i glavne uprave R. I.

Sada u Evropi imamo 3 različita oblika:

a) R. I. B. I., sa 18.389 članova,

b) 12 distrikata, sa 12.718 članova,

c) 13 zemalja (bez distriktne org.), sa 1788 članova.

Sto se prigovara rotarstvu?

Prigodom Sirenja rotarstva u Evropi, pokazalo se je, da su prilike a Eyvropi mnogo kompliciranije, nego one u Americi, u koljevci rotarstva.

Veé je Goethe rekao:

»Amerika, ti si sretnija od naSeg starog kontinenta,

Nemas porusene dvorce niti bazalte,

Tebe ne smetaju u ovoj živahnoj dobi, nepotrebne uspomene i uzaludne svađe.«

Poradi kompliciranih prilika u Evropi, nastali su napadaji proti rotarstvu. Obedili su ga za ciljeve i namere, koje rotarstvo nije nikada imalo.

S tih je razloga godišnja skupština R. I. u Dallasu u god. 1929 u svojoj poznatoj rezoluciji br. 13 objasnila odnose rotarstva i rotara prema državi:

»Uz saradnju i drugarstvo između zastupnika različitih posala i wvanja, rotarstvo utvrđuje dužnost svakog građanina, da upravi svoje delovanje prema općem interesu, a pre svega napretku i procvatu svoje zemlje. Rotarstvo nema ni političkog ni religioznog značaja i kao takvo, nije nikada nameravalo, a niti ne namerava da stvori bilo kakvu partiju ili sektu, a niti da prihvati kakav naročiti moralni kodeks. Budući da rotarstvu mogu da pripadaju ljudi različitih religija, to imade rotarstvo naročito poštovanje prema verama svojih članova. Organizovani u 52 pokrajine, u svakoj od njih rotarstvo upravlja svoju delatnost u najiskrenijem poštovanju prema političkim i verskim institucijama naroda, te traži da članovi sarađujući u iskrenom internacionalnom sporazumu, budu potpuno verni svojim religioznim i moralnim idealima i višim interesima svoje zemlje.«

U istom smislu govorio je nekadanji podpretsednik R. I. Willems na konferenciji evropskog savetodavnog odbora u Bruxelle-u dne 6 aprila 1930, koji je među ostalim rekao:

»Rotarstvo nije proklamiralo niti jednu veru, niti jednu filozofiju. Ako je rotarstvo u isto vreme neutralno i poštuje crkvu, ono ne može sebi dozvoliti, da formulira neki program, koji bi sadržavao ono što

11