Jugoslovenski Rotar

Evropski savetodavni odbor.

Kratko vreme iza toga, u novembru 1925, odrzan je u Bruxellu sastanak vodilaca svih evropskih kontinentalnih klubova kod kojega su sudelovali nekoji članovi glavnog odbora R. I., guverneri engleskih distrikta br. 46 i 49, članovi raznih odbora R. I. i pretsednici i sekretari onda postojećih klubova u Evropi. Na ovom sastanku postavljeni su temelji »Evropskog savetodavnog odbora«, te je primljena sledeća rezolucija:

»Budući da su evrop. rotarski klubovi menja, da radi velikih razlika među evropskim narodima postoje u rotarstvu ne samo internacionalni problemi nego i nacionalni, pretstavnici ovih klubova drže za shodno, da svako pitanje, koje se tiče Evrope direktno ili indirektno bude podastrto evropskom savetodavnom odboru, koji će raditi u savezu S uredom u Zurichu.«

Glavni odbor R. I. primio je sa simpatijom ovaj poticaj evropskog rotarstva, ali je našao za shodno, da se prije reše neka potrebna tehnička pitanja, kao što je sastavljanje, zadaće itd. jednog takovog savetodavnog odbora, u zajedničkom dogovoru sa evropskim rotarima. U tome poslu prošla je god. 1926 i 1927 i tek 1928 god. je Glavni odbor pristao na utemeljenje Evropskog savetodavnog odbora, koji je održao svoj prvi sastanak u Parizu dne 27 i 28 oktobra 1928. Od tada državaju se ovi sastanci dva puta godišnje. E. A. C. ne može donositi nikakve odluke; on ima samo da glavnom odboru podnaša predloge. Taj odbor je vrlo važna veza evropskih rotarskih klubova i glavne uprave R.'I.

Evropski ekonomski savetodavni odbor.

Važna točka u radu evropskog savetodavnog odbora. bilo je proučavanje ekonomskih poteškoća, koje su se pokazale među zemljama u poratnom vremenu. Za proučavanje ekonomskih prilika osnovan je Evropski ekonomski savetodavni odbor (HE. E. A. C.) koji je radio kao pododbor Е. А. С.

Regionalne konferencije.

Kod osnivanja evropskih savetodavnih odbora pokazala se је роtreba održavanja regionalnih konferencija. Iza prve Pacific konferencije, koja je održana u Honolulu god. 1926, održan je god. 1930 srebrni jubilej rotarstva kao prva evropska regionalna konferencija u Haagu, kojoj je prisustvovalo 763 osoba. Druga evropska regionalna konferencija održana je u augustu 1933 u Lausanni, kojoj je prisustvovalo 00 ljudi. Današnja konferencija je treća ove vrsti.

Mali odbori (Petits comités)

Obzirom na razne dogadaje u pojedinim evropskim zemljama i u nastojanju, da se postigne medunarodni sporazum, stvoreni su medu pojedinim distriktima medupokrajinski odbori (Petits comités); prvi je osnovan god. 1930 prigodom Haaške konferencije kao »Franco-German« odbor, čije je poslovanje delomično mirovalo, ali sada ponovno stupio u akciju.

13