Jugoslovenski Rotar

pojedini najbolje dao u umetnosti, znanosti, filozofiji, književnosti, industriji i trgovini, bilo bi pravo, kad bi svi ti narodi imali jedan prema drugomu osećaj zahvalnosti za ono što je jedan od drugoga primio.

Dužnost je upravo rotara, da taj osećaj zahvalnosti i bratstva drže budnim. Razume se, da je to težak zadatak. Narode, koji se vekovno mrze, teško je uveriti u to, da je njihov veći interes u ljubavi i u bratstvu, nego u mržnji. Pa ipak bi taj zadatak morao biti izvršen, jer se samo tako naša zemlja može spasiti od propasti.

Svet se doista nalazi na raskršću. Jer teško je spojiti interese države, koja je, s jedne strane prisiljena da se, radi davanja prehrane i rada svojima državljanima, brani (zatvori) od uvoza stranih proizvoda, dok je s druge strane ovisna o drugim narodima i prisiljena na izmene dobara s njima. Možda bi bilo samo tako moguće dovesti oboje u sklad, kad bi se gospodarstvo jedne države vodilo s obzirom na međunarodne, az ne samo na narodne potrebe. Samo u tom slučaju ne bi bilo uništavanja silnih količina hrane u pojedinim državama, dok u drugima vlada istodobno glad. Istom onda bi se stvorila harmonija i red u potrebama celokupnog čovečanstva.

Mesto narodnog protekcionizma trebalo bi stvoriti takav protekcionizam, koji bi narode međusobno udruživao i prilagođivao ih pojedinim narodnim gospodarstvima. Isto se tako ne bi smelo prepustiti pojedinim državama, da oštećuju druge države, nego bi se moralo postići, pomoću međunardne kontrole, da bi celi rad država bio za dobrobit općenitosti svijeta.

Potrebu udruženja naroda predvideo je i Napoleon, kada je među ostalim na Sv. Jeleni napisao, da Evropa ne će moći postići stanje ravnoteže pre, nego se njezini veliki narodi ne snađu i ne ujedine.

Za to ujedinjenje moglo bi rotarstvo prirediti i utrti put. Njegovih 3800 klubova čine veliki lanac mira razapet po celomu svetu. Klubovi stvaraju pomoću svojih veza, bez obzira na državne granice, odnose sa najuplivnijim ličnostima susednih zemalja, priređuju međunarodne sastanke i stvaraju tako mostove, koji služe za veze među narodima. Rotarstvo pomaže svagde, kako bi se raširilo poslanstvo Mesije na zemlji i u srcima ljudi, da bude mir na zemlji i među ljudima, koji su dobre

volje. oe

Herbert Schofield (bivsi potpredsednik R. I.)

BUDUCNOST ROTARSTVA U STAROM SVETU

Gospodine pretsedniče, gospođe i gospodo!

Opet sam govornik kome su drugi odredili naslov govora.

Ova činjenica obično propisuje granice temi i nastoji je stegnuti, iako možda, u ovom slučaju to ograničenje neće pasti u oči u onoj meri koliko bismo to očekivali.

Bojim se da će najveće ograničenje biti u nedovoljnoj sposobnosti da obradim tako opsežan predmet i od tako velike važnosti kao što je budućnost rotarstva u Evropi.

21