Jugoslovenski Rotar

Ja sam, što više, izložio predmet moga govora u smislu da se pre odnosi na ciljeve i svrhe nego li na internacionalnu upravu i organizaciju našega pokreta.

Kakva će biti misija rotarstva na ovom kontinentu u narednim godinama? Pre nego li dotaknem to pitanje, čini mi se da je potrebno da otvoreno priznamo, želimo li sačuvati univerzalnost rotarskog uticaja, da je potrebno sa mnogo pažljivosti uzdržati naše svrhe i ciljeve zaista jednostavnima kako bi mogli naći veliko i opće odobrenje.

Naša visoka težnja ide za tim da se, pomoću uzajamnog dodira i drugarstva među poslovnim ljudima i osobama raznih zvanja, propagira i širi u svetu prijateljstvo, sporazum i dobra volja.

Mi nastojimo da razvijemo i stvorimo takvo duhovno stanje i raspolozenje da ée se moéi svladati zapreke preteranog nacionalizma i postaviti mostove kroz rasne predrasude. Mi preuzimamo stoga хадаси da omoguéimo kantakt i sklad medu ljudima koji se razilaze u mi&lenjima najozbiljnijim pitanjima, i da te ljude ujedinimo u službi zajednice pa ma kako se razlikovali po rođenju i veri.

Ova mi se tačka čini apsolutno bitnom ako naš pokret ima da napreduje kao internacionalan pokret.

Osim toga mislim da rotarstvo mora koncentrisati Svoj rad na zamašnim zadacima i ne dopustiti da se njegove energije gube u sitnim pitanjima. Ja ne vidim nikakve koristi u prodiranju rotarstva u neograničen broj manjih općina. Neograničeni razvoj pre bi oslabio nego li ojačao našu organizaciju. Po mom sudu uvek više vredi malen broj dobrih klubova nego li velik broj slabijih klubova, (a ne puštam s vida ni pitanje da ono što je dobro za pojedinea mora biti dobro i za sve). Osim toga mislim da će efektivna moć našega pokreta i njegova sposobnost da vrši koristan upliv u nacionalnom životu, zavisiti o prestižu koji će on uživati, a taj će opet zavisiti o visokom nivo-u onih koji ulaze da popunjuju naše redove. U ovom pitanju, naravno, izlažem svoje stanovište i ne želim biti dogmatičan.

Bez sumnje mogao bi biti od koristi i vrlo veliki broj članova, koji imaju iste principe i nastojanja, ali mislim da će biti daleko poželjniji zbor manjeg broja članova, vrlo pomnjivo izabranih među najistaknutijim i najuvaženijim građanima, od kojih se svaki ističe u delokrugu svoga rada, a svi udruženi u rotarskom pokretu, složni su u nastojanju da se — putem lične aktivnosti i uticaja — realizuju ideali kojima teži rotarstvo.

Možda je previše očekivati od budućnosti da će — u savetima i na čelu naših klubova — sve to više biti jakih ličnosti koje će raditi za bolji sporazum među narodima. Ja lično mislim da nije.

Onog dana kad će se sastati istaknuti građani, dvaju ili triju zemalja, radi iznalaženja načina bolje kooperacije njihovih vlada u svrhu očuvanja mira, radi otstranjenja zapreka koje koče trgovinu i saobraćaj te radi boljih odnosa među građanima tih država, i onoga dana kad će takvim sastancima prisustvovati velik broj rotara, ja mislim da će ti sastanci zaista biti plodni blagotvornim rezultatima po zainteresovane zemlje a uopće po napredak međunarodnih odnosa.

26