Jugoslovenski Rotar

U tom smislu vidim velikih mogućnosti u kojima se rotarstvo može pokazati od znatne koristi. Rotarstvo nastavlja s radom i stvaranjem: mnogo je učinilo a još mu više ostaje da učini.

Jedan od najvećih engleskih govornika prilikom jedne internacionalne skupštine na Oxfordskom Universitetu, ovako se izrazio: »Politički problem mira je problem načina kako da se izmire razna stanovišta i oprečni interesi među narodima koji se ne slažu. ReSenje ovog problema. zahteva naročito tri stvari: shvatanje, pravednu ocenu interesa i tuđeg gledišta, simpatiju; sve što se do neke mere može polučiti vaspitanjem«.

U našem slučaju ja bih poimanje vaspitanja interpretirao u svom pravom značenju, i to kao postupak koji proizlazi iz recipročnih susreta, u sredini rotary-cluba, ljudi one vrste kako sam već gore naveo. Neka se uvaži da reč »shvatanje« upotrebljavam u naučnom smislu. Mi moramo shvatiti i vladati činjenicama koje se odnose na socijalne, političke i ekonomske pokrete maroda i rasa. Bez naučnog stava i bez potpunog poznavanja fakata, ne možemo se nadati da ćemo moći otstraniti predrasude i pristranost koje su izvor ovim međunarodnim nesporazumcima.. Od shvatanja u naučnom pogledu kratak je korak pravednoj oceni, razumnom ubeđenju da svaka rasa i nacija ima nešto da doprinese Za život, i da, pomoću svoje umetnosti, literature i nauke, pruži poseban prinos onom kulturnom blagu koji je zajedničko dobro čitavog sveta.

»Bog je svakom narodu dao jednu crtu svoga duha« — kazao je Mazzini, veliki talijanski patriota. Ove reči slikovito izriču fakt da svaka nacija ima svoje naročite karakteristike i kvalitete koje imadu poseban značaj za čovečanstvo. Svet koji bi bio pun ljudskih tipova koji bi se ponavljali u serijama, ne bi više bio bogat; nasuprot, bio bi beskrajno siromašan.

Draga braćo rotari, prosledimo hrabro naš put. Rotary-clubovi su danas organizovani u velikoj većini najvažnijih gradova ovoga napučenoga kontinenta. Ja vidim da će rotarstvo u budućnosti svrstati među svoje redove, u klubovima pomenutih gradova, sve to više vrednih i odličnih građana iz svih struka, a koji su odani idealima, što nas vežu. U rotarstvu će oni videti ono što se može ostvariti kad se jedan drugog susreće u prijateljskom duhu. Ako budemo na toj osnovi mogli da stvorimo zbor rotara visoke vrednosti i priznatog auktoriteta, i budemo li u svim zemljama u rotarskom udruženju sakupili najbolje prađane, mi ćemo podići nivo našem pokretu, naš glas će se čuti i doživićemo dan kad će rotarski duh, duh služenja i sporazuma, zaći u internacionalne odnose tako da će sva utanačenja i ugovori biti sastavljeni u znaku dobre volje, pravednosti i shvatanja među narodima. Onog će se dana moći rotarstvo podičiti da je svojim radom doprinelo stvaranju jedne nove atmosfere svetske saradnje i prijateljstva.

Ovaj posledni referat pročitan je na sednici od utorka te se tada prešlo na diskusiju i završne radove.

Tu su uzeli učešća Dr. Lewald (Berlin). On izvešćuje o olimpijskim igrama koje će se održati u Berlinu 1936; Filippo Grammatica (Genova)

27