Jugoslovenski Rotar

2. Distriktno veće.

Prisutni se saglasuju, da se na budućoj distriktnoj konferenci iznese predlog o obrazovanju distriktnog: veća koje bi sačinjavali, uz guvernera, još tri pastguvernera, a koje bi veće bilo savetodavni organ guvernera.

3. Distriktni organ »Jugoslovenski Rotar«.

a) Klubovima se stavlja u dužnost da pored mesečnog izveštaja o klupskim sastancima za »Jugoslovenski Rotar« šalju sumarne izveštaje svakog prvog u mesecu o aktivnosti kluba, na tiskanicama, koje će primiti od distrikta da se za list uzmogne izraditi pregled rada sviju klubova u pojedinom mesecu.

b) U mesečnim izveštajima opredeljenim za list koji verno imadu prikazati tok pojedinih sednica treba izostaviti sve konvencionalnosti, kao i ono što nije važno u radu kluba.

c) Prema svojevremenom zaključku imadu se sva zvanična заорštenja distrikta u J. R. štampati latinicom i ekavštinom, dok se pojedini članci mogu i dalje donositi na onom narečju na kome su napisani.

d) Budući da su izvesni klupski sekretari neuredni u dostavi mesečnih izveštaja za »Jugosl. Rotar«, stavlja se u dužnost bratu guverneru, da u listu naročito istakne one klubove, koji tih izveštaja nisu poslali, kako bi se i tim putem uticalo na tajnike da se pridržavaju reda.

4. Rotarske publikacije.

Zaključuje se da se oživi i okonča akcija koju je pre nekoliko godina otpočeo brat guverner Edo Marković u pogledu prevoda rotarskih brošura na naš jezik, koje treba prilagoditi posebnim prilikama i potrebama našeg distrikta.

5. Izmena, nedelinih izveštaja.

Povodom odluke ljubljanskog: i novosadskog R. C., da se u buduće ncdeljni izveštaji ne šalju domaćim klubovima, već samo referati i predavanja, koja bi mogla biti od interesa i koristi za rad drugih klubova, većina prisutnih je mnenja, da se i dalje vrši izmena nedeljnih izveštaja između domaćih klubova, ali da se nastoji da ti izveštaji sadrže što više i što vrednijeg materijala o radu dotičnog kluba.

6. Spoljna i unutrašnja ekstenzija klubova.

Preporuča se što jače spoljna i unutrašnja ekstenzija klubova, no naglašava se potreba da se u tom pogledu postupa vrlo obazrivo vodeći računa kako o podesnosti i kvalitetima pojedinca tako i o specijalnim cbzirima, koji se moraju imati pri osnivanju novih klubova.

Skreće se pažnja svim klubovima da se nesmije poduzimati nikakve radnje za osnivanje novih klubova bez prethodnog sporazuma sa guvernerom.

Sastanak je zaključen u 17 sati.

30