Jugoslovenski Rotar

Švicarskim rotarima koji su bili na povratku iz Venecije priređena je zajednička večera.

Svoj braći iz inozemstva stajala su dubrovačka braća na usluzi kod priređenih izleta u lepu dubrovačku okolinu.

R. C. Karlovac. Održana su predavanja: Ig. Marić: Obrane od vode, Lackovié: Razduzenje seljaka, Kosem: III. regionalna konferenca, na kojoj su prisustvovali on i brat Nome.

Klub je zaključio nabaviti sukno i materijal za odela desetorice pitomaca gradskog obdanista.

Za nevoljne sakupljeno Din 153.50.

R. C. Ljubljana primio je opet u svoju sredinu brata Rudeža. Održana su predavanja: Ing. Bozic: „Lovstvo u Sloveniji“, Prof. Prezelj: „Čez Briselj v Pariz“, Dr. Pavlin: „Beneška konferenca“, te predavanje brata pastguvernera Krejčija održano u radiu Ljubljana: „O rdečem križu“, a koje je preneseno u klub.

9 članova prisustvovalo je konferenci u Veneciji.

Za crveni krst je sakupljeno Din 171.— a za nevoljne Din 429.25.

R. C. Leskovac, sprema se da proslavi svoju Charter-slavu. Za nevoljne sakupljeno Din 114.—.

R. C. Maribor. Priredio je prijateljski meduklupski sastanak u Rogaskoj Slatini.

U tom mesecu održana su predavanja i referati. Sabothy: ,Abesinija*, Zupanc: »Potovanje po juzni Neméiji*, Rogli¢: ,Potovanje po Neméiji* i Slajmer: ,Regionalna konferenca v Benatkah*.

Za nevoljne sakupljeno Din 802.—.

R. C. Novi Sad odrzao je 6 sept. prigodom rodendana Nj. Vel. Kralja Petra IL svečani sastanak na kom je pretsednik Belajćić održao lep prigodni govor podvukavši vezanost naše dinastije za narod.

Na jednom od sastanaka dao je Ing. Tabakoyić prikaz o postanku i istoriji Venecije; mg. Manojlović govorio je o temi „Treba li da u U. S. A. uprava Zeljeznica pređe u državne ruke“. Popović o uspehu stočarske izložbe u Mladenovcu, te Belajčić o XI. Međunarodnom kongresu kriminalista u Berlinu.

O konferenci u Veneciji kojoj su prisustvovala 4 člana referisali su Ing. Tabaković i Gaja I. Graéanin.

Za nevoljne sakupljeno Din 320.50.

R. C. Osijek: Odrzana su predavanja: Stepanski: Iz knjige Bruee Lokhardt »Povlacenje iz slave“ gde se govori o Jugoslaviji i Ing. Montino „Historija električne rasvjete“.

Dne 12 sept. klub je slavio svoj 300 sastanak.

O konferenciji u Veneciji, kojoj je prisustvovalo 5 braće, referirao je tajnik Knežević.

R. C. Pančevo održao je 7 sept. međuklupski sastanak sa R. C. Vršac.

R. C. Loughborough izvestio je klub, da je u čast R. C. Pančevo održan toast, koji se sa strane kluba uzvratio.

Klub je dao Din 145.— kao pripomoć za lečenje jednog bolesnog deteta.

R. C. Sarajevo, je tek u ovom mesecu izvršio primopredaju starog odbora novome kojom prigodom je pastpretsednik Dr. Davidović održao govor o ideologiji rotarstva.

Izvršene su pripreme za održanje međugradskog sastanka R. C. Banja Luka, Split, Šibenik i Sarajevo u Drvaru dne 5 i 6 oktobra.

Pretsednik Dr. Babić referisao je o konferenci u Veneciji, a naročito o radu lekarske sekcije, kojoj je predsedao Dr. Neuwirt (Cehoslovacka).

Smrću brata Vladimira Gjurića izgubio je klub jednog potpunog rotara i valjanog druga. Umesto venca darovao Je klub Din 250 za đačku trpezu Zadruge Jugoslavenki, a sem toga dao je Din 500 za postradale rudare u Rtnju i sakupio za nevoljne Din 477.

R. C. Skoplje. Prof. Dr. Jelačić referirao je o skupštini Jugoslovenskog profesorskog društva u Nišu, kao ı o članku koji se na nas odnosi a iziSao je iz pera nemačkog publiciste Dr. Gieselberr Wirsimga pod naslovom „Habsburgovci kao izvidnica svete carevine“ u časopisu „Die Tat“.

Na konferenci u Veneciji bila su prisutna 4 člana kluba, te o njoj je referirao br. Bogdanović.

34