Jugoslovenski Rotar

Šovinizam produžava i danas njegovim nesavremenim antisocijalnim ciljevima, oglušava se o zadatke današnjeg društva novih tendencija, o veliki princip koji u rotarstvu znači mir narodima.

Dve međunarodne organizacije Rot. Int. i Liga Naroda bore se protiv nerazumevanja, nesporazuma, i predrasuda, teže istim ciljevima, ali na dva razna načina.

Liga Naroda ima svoj Pakt, a Rot. Int. svoja četiri cilja.

Četvrti cilj Rot. Int. je »unapređenje sporazumevanja, dobre volje i internacionalnog mira preko svetskog prijateljstva poslovnih i profesionalnih ljudi sjedinjenih u idealu služenja«.

Pakt Lige Naroda predviđa sankcije — drugim rečima prinudni silu na izvršenje obaveza — dok četvrti cilj Rot. Int. »Sporazumevanje u idealu služenja«.

Rot. Int. ne poznaje prinudu, jer njegovi članovi, moralno pripremljeni delaju u znaku ideala služenja, a njihovo delanje na unapređenju sporazumevanja ima da otkloni sve prepreke i sukobe — bilo ekonomske bilo političke prirode i u idealu služenja da vodi opštem sporazumu i opštem, trajnom miru i opštem blagostanju.

Sporazum i prijateljstvo svih prema svima, to je pravi cilj R. I. delo, na čijem ostvarenju su pozvani da: sarađuju svi članovi ove Visoko moralne zajednice. |

Svaki rotar delajući u tom smislu i doprinoseći tako ostvarenju pravog rotarskog cilja, odgovoriće kao pravi rotar svojoj dužnosti.

>» IZ NAŠIH KLUBOVA — SEPTEMBAR 1935

Zbog pomanjkanja prostora donasamo umesto meseénib izvestaja posve kratak prikaz o radu našib klubova.

R. C. Banja-Luka: bez izveštaja. R. C. Bačka Topola: bez izveštaja.

R. C. Beograd, imao je kao redovno mnogo poseta među kojima Rotara Dr. Hans Key-Aberg (Linkoping - Švedska). On je stari znanac Beograda još od pre rata. Zavolio je taj grad, kako kaže u vreme gde su Još bile tu stare turske kuće ali i vatreni patriotizam.

Na jednoj od sednica držao je kratko predavanje o smrtnim ranama Karla XII. te je predao klubu švedsku zastavu, kao spomen na švedskog lekara, koji je nekad služio u srpskoj vojsci.

Rotar Rojansky (Jaffa-Tel Aviv, Palestina) predavao je o razvoju Palestine, dok je brat Ayramović izneo svoja zapažanja i utiske sa puta po Starom Vlahu i bivsem Novopazarskom Sandžaku, a brat Prica o svom putu u Severnu Afriku i Kanarske Otoke. Brat Pelivanovié dao je opširan referat o IL. reg. konferenci u Veneciji kojoj su prisustvovala 11 beogradskih rotara.

R. C. Bitolj, u znaku je još letnjih ferija. Diskutovalo se o raznim komunalnim pitanjima, te o saobraćaju sa Albanijom.

R. C. Dubrovnik dočekao je 11 sept. veću grupu rotara iz Engleske pod votstvom Tom Smitha (London) i imao zajednički sastanak sa francuskim rotarima (oko 170) na parobrodu „Champollion“ dne 20 sept. na kojem su bili izmenjeni govori u znaku tradicionalnog francusko-jugoslavenskog prijateljstva. Tom prigodom predan je francuskom distriktu lep album Dubrovnika i 18 mapa Dubrovnika za klubove koji su bili zastupani na brodu.

So