Jugoslovenski Rotar

U ovoj prekrasnoj dvorani, koju su naši dragi prijatelji izabrali za inauguraciju konferencije, sastajali su se duždevi pre nekoliko stoleća da u njoj izriču pravdu. Danas možemo prošlost usporediti sadašnjošću: temelji rotarstva osnivaju se na pravičnosti koja dopušta čoveku da ostane slobodan i da istovremeno ispunjava dužnosti koje ga vode do viših ciljeva. Iskrenu zahvalnost dugujemo nadleštvima Venecije koja su nam dopustila da uđemo u ovu dvoranu i da ovde započnemo s radom naše konferencije. Svaki od vas doprineo je, u krugu svoje delatnosti, svoj deo za pripremu ove konferencije. Vi ste dobrovoljno žrtvovali svoje vreme jer se i ovde opet radilo o služenju, pa vam u ime sviju, a napose u ime Organizacionog odbora, izričem najsrdačniju hvalu.

Pre nego li dadem reč eminentnim govornicima, želim vam uputiti jedan prijateljski poziv.

Pre svega uveren sam da će se diskusije na ovoj konferenciji razviti s onim dostojanstvom koje uvek karakteriše naše sastanke. U nastojanju da rešimo postavljene probleme, tražićemo sve ono Što nas sedinjuje, a izbegavati ono što nas deli; u prvom redu nastojaćemo da se među sobom što bolje razumemo i tako što više zavolemo.

Odazivajući se pozivu naših talijanskih prijatelja, hteli smo pokazati pred svetom, u ovim naročito delikatnim prilikama, pravo lice rotarstva, visoki smisao ciljeva kojima rotarstvo teži, njegova nastojanja za međunarodno sporazumevanje na osnovu pravog i istinskog prijateljstva, ne umanjujući pri tom ni malo patriotsko osećanje u srcu i u duši svakog rotara«.

Nakon vidnog odobravanja, kojim je prihvaćen govor M. Francka, uzima reč Conte Volpi di Misurata, pretsednik Rotary cluba Venezia. Upućujući učesnicima kongresa iskrene pozdrave mesnog kluba, naglašuje da neće govoriti o antiknoj lepoj i slavnoj Veneciji, nego O drugoj, novoj Veneciji punoj radnog života. Ističe da oni nisu samo čuvari onoga što su im u baštinu ostavili prošli vekovi nego i graditelji svega onoga što od njih traži novi život toga grada. Mnogo mu je stalo do toga da učesnici ponesu u svoju otadžbinu jasnu sliku discipline i volje s kojom Italija, na svakom području ljudske aktivnosti, priprema svoju sutrašnjicu. Rotary club Venezia prožet je naročitom ljubavi za zajednicu — daleko od ličnih interesa — pa u tom duhu želi da se razvije i rad ovog kongresa.

Iza Conte Volpija, čiji je govor bio lijepo pozdravljen, ustaje Conte Visconti di Modrone, guverner 46 distrikta, i u tom svojstvu, sa mnogo toplih reči i pesničkih fraza pozdravlja učesnike kongresa, a posebno četiri stupa ovog sastanka: pretsednika R. I. Ed. Johnsona, pretsednika regionalne konferencije Bohlera, pretsednika organizacionog odbora M. Francka, pretsednika evropskog savetodavnog odbora K. Belfrage-a, a konačno i svog slavnog kolegu Conte Volpija od Misurate.

4