Jugoslovenski Rotar

Najbiranijim rečima želi svima učesnicima najugodniji boravak u ovom divnom i slavnom gradu.

Lep i otmen govor talijanskog guvernera nagrađen je dugotrajnim pleskom. Iza toga načelnik grada Venecije, Comm. M. Alvera, pozdravlja prisutne izrazujući im dobrodošlicu. U svom govoru ističe radost što je za sedište ove konferencije odabrana baš Venecija, pa svima želi da, uz rad konferencije, posvete koji čas i interesantnostima Venecije i njene lepe okoline. Uveren je da će učesnici ovog kongresa u njoj naći, osim romantične Venecije, pune umetnina, i Veneciju punu života u obnovljenom ritmu novog režima. Ni ne sumnja u to da kongres neće obići dve — na oko kontrastne — tačke Venecije: moderan saobraćajno-industrijski emporij, Porto di Marghera, stvoren zaslugom i trudom Conte Volpija, i Palazzo dei Pesaro u čijim su dvoranama sakupljeni i izloženi divni radovi slavnog Tiziana.

Iza ovih pozdravnih govora otvara konferenciju njen pretsednik Bohler. On počinje svoj govor Goetheovim rečima: »U početku bilo je delo« i želi da se s ovom lozinkom započnu savetovanja te da ona prati rad ovog sastanka. Nije reč, nije misao, pa ni sila što upravlja svetom — jer samo delo stvara nove vrednosti koje preživljuju i prostor i vreme. Rotarstvo je delo od samog početka, ono je redosled činova, većih i manjih, u hiljadama i milionima. I ova je konferencija jedno delo. Upravo ovde moramo biti svesni toga. Kad smo pripremali program i posao koji će se na toj konferenciji rešavati, bili smo svi složni u tom da je rotarstvo, i ništa doli rotarstvo, njen dnevni red. Trebalo je da još jednom budemo na čistu sa smislom i vrednošću našeg pokreta, da pogledamo pređene putove, da bacimo pogled na perspektive koje nam otvara budućnost, pa da odatle dobijamo snage za novo rotarsko delo. Svaki pojedinac, na svim područjima ljudske delatnosti, treba da rotarski živi. Da bi pojedine komponente te sile došle do što jačeg dejstva, trebalo se udružiti, stvoriti ovu veliku organizaciju koju rotarstvo pretstavlja. Ali rotarstvo kao organizacija nije sebi cilj: veličina rotarstva leži u ispovedanju jednog ideala, jednog uverenja. Taj ideal, to uverenje, stari su kao i svet, no volja da ih se otvoreno i jasno ispoveda — nova je. Svakog časa rotari izvršuju svoje rotarsko delo, ne kao zanesenjaci i fantaste, nego kao realni ljudi, puni svežine i života, u krugu svoje porodice, svojih prijatelja, u svojim poslovima i svom zvanju. S ovom konferencijom neka bude položen nov kamen temeljac svetioniku koji pretstavlja rotarstvo u ovom nemirnom svetu, pa neka njegovo svetlo pokazuje brodarima, uzburkanog mora, pravi put života.

Kad se stišalo živo odobravanje kojim je popraćen svršetak govora pretsednika Bohlera, uzima reč Kurt Belfrage, pretsednik Savetodavnog evropskog komiteta. Pozdravljajući kongres, ističe zahvalnost njegovim organizatorima, naročito talijanskom distriktu i klubu Ve-

5