Jugoslovenski Rotar

ozbiljne i važne svjetske politike, svojom državničkom bistrošću branio je našu državu od svih spoljnih napadaja i sticao joj potrebnu korist. Dr. Beneš je dostojnim Masarykovim nasljednikom. Čehoslovački rotari s oduševljenjem i udivljenjem pozdravljaju svoga drugoga pretsjednika dr. Eduarda Beneša, i čvrsto vjeruju da će njegove velike državničke sposobnosti, njegova ljubav prema domovini, njegova smisao za pravednost i nepristranost donijeti mnogo uspjeha, sreće i zadovoljstva Čehoslovačkoj. Stoga želimo drugom pretsjedniku dru. Eduardu Benešu mnogo zdravlja.

Od naših bivših guvernera trojica su doživjela šezdeset godina. Za svoj rad zaslužuju da ih spomenem i da im u Vašem listu zaželim još dugi niz godina zdravlja i veselja nad izvršenim radom.

Dne 22 novembra 1985 navršio je 60 godina rot. Alojz Gervenka (Plzenj). Guverner je bio za 19831/32. Inaugurirao je 2 kluba. Na пјеgovoj konferenci distrikta prihvaćeno je: 1) Dnevni red konference i 2) izborni red za prijedlog za imenovanje kandidata za guvernesku čast. Poklonio je prenosni pehar za najveći posjet u klubu, pa je prema tomu osnivač te nagrade u našem distriktu. Njegov je program bio da mora u R. I. pobijediti ideja snošljivosti. Rot. Červenka čovjek је velikog prakt. iskustva, koje je upotrebio u svom radu kao guverner, a i sada ga primjenjuje. Na njegovoj konferenci bio je izaslanikom Središnjice R. I. vaš bivši guverner Edo Marković. Za vrijeme dok je Červenka bio guverner preuzeh redakciju Čehoslovačkog Rotariana (na jesen 1931) i vodim je do danas.

Dne 18 decembra 1935 dozivio je 60-tu godinu Zivota rot. Jos. S. Zaba (Prag). BijaSe guverner 1934/35. Inaugurirao je 7 klubova. Postavio je sebi za zadaću da će povećati broj članova i broj klubova. Postigao je oboje. Rot. Zaba je selfmademan; iz male sredine podigao se neumornim radom i žilavosti do poznatog stručnjaka u obućarskoj industriji, kojoj je pošteno služio. On shvata život realno bez sentimentalnosti, mnogo više razumom nego osjećajem. Glavnim crtama njegova karaktera jesu: određenost, jednostavnost i praktični smisao, i on ih primjenjuje u građanskom životu i u Rotarstvu.

Dne 6 januara 1936 navrSio je 60 godina rot. Bedrzich Vrany (Prag). Bio je drugim guvernerom 1928/29. Inaugurirao je 10 klubova. Rot. Vrany pun je inicijative, radi na produbljenju Rotarstva kod nas i u cijelom distriktu nema nijednoga problema koji bi se mogao bez njegova savjeta riješiti. Ima vrlo bogato životno iskustvo koje je stekao u Americi i Engleskoj (kao čsl. konzul). U ličnom saobraćaju vrlo je prijazan, dobar je prijatelj i vazda spreman savjetnik. Čovjek je zlatnog srca, uvijek mu razum prati osjećaj. Jedan je od osničava, dobrotvora (sa svojom odličnom gospođom), vođom i savjetnikom dječjeg skloništa u Mladoj Boleslavi na Vranovu. To sklonište i vesele očice sirotana najljepšim su njegovim spomenikom. Rot. Vrany osnovao je klub u MI. Boleslavi i bio je njegov prvi pretsjednik.

Vjerujem da će sva trojica naših mladih jubilaraca od šezdeset godina i dalje dugo raditi da izvrše ono što još namjeravaju.

Vaclav Rudl, redaktor Ceskoslov. Rotariana Mlada Boleslav, G. S. R.

24