Jugoslovenski Rotar

Pravo na zajam imadu vrijedni mladići i djevojke San Antonia i okolice, koji su amerikanski državljani i koji polaze više škole.

Pomoću ovog fonda pruža se mladičima i djevojkama prilika da dovrše svoje nauke i postanu danas sutra ugledni i koristni građani, ublažujuć ujedno time i današnju krizu među mladeži.

< CEHOSLOVACKA — 66 DISTRIKT R. I

Pretsjednik praSkog kluba rot. Kollar dao je na sjednici dne 16 decembra 1985 ovu izjavu:

»Rotari! Dopustite da na današnji dan, koji ima takovo istorijsko značenje za naš narod i državu, dadem maha svojim osjećajima, kojima su napunjena naša srca pod dojmom povlačenja našega Pretsjednika Osloboditelja T. G. Masaryka. To je državnički potez, koji proizlazi iz velike vjere da smo i u to teško doba u stanju da prokušamo našu zrelost. To povjerenje mora nas ispuniti snagom i SViješću da је пе smijemo razočarati ı da moramo kod svih ostalih iskušenja držati na umu Masarykove ideale iz kojih je proizašla naša sloboda i samostalnost. Po ustavu T. G. Masaryk prestao je da bude našim pretsjednikom republike, ali ostaće u našim srcima našim duhovnim ocem, primjerom i savješću.

Biće i dalje s nama spojen tamo gdje nema veriga privremenosti i ustavnog reda, već gdje vlada red najsvetiji i vječan, red ljubavi i vjere u čovjeka i u njegovu besmrtnu dušu.

Moralne vrednote, koje utjelovljuje Pretsjednik Osloboditelj Masaryk, pripadaju vječnoj imovini cjelog čovječanstva.

Masarykovo doba moći će tek istorija da ocijeni, nama savremenicima je jasno da je u životu toga čovjeka Tvorac svemira stvorio primjerni uzor građanskih vrlina, ljubavi za domovinu i požrtvovnosti za čovječanstvo, da je to život, koji je utjelovljenje rotaskih ideala — služenje bližnjemu.

Danas je želja svih naših srdaca da bi naš Pretsjednik Osloboditelj mogao još dugi niz godina promatrati bogatu i blagoslovljenu žetvu svoga, životnog djela.«

Tu su izjavu popratili svi čehoslovački rotari osjećajima, beskrajne ljubavi i nekonačne blagodarnosti prema svom prvom Pretsjedniku Osloboditelju T. G. Masaryku s vrućim željama da nam još duga ljeta zdrav ром.

Dne 18 decembra 1935 izabran je drugi pretsjednik Čehoslovačke Republike i saradnik Masarykov, dosadanji naš ministar spoljnjih poslova, dr. Eduard Benes. Tim izborom dano je pretsjedniku dru. Benešu puno priznanje cijeloga naroda čehoslovačkoga za njegove velike zasluge za oslobođenje naše otadžbine i za stvaranje naše države. U toku minulih dvadeset godina živio je i radio samo u korist Čehoslovačke. Kao Masarykov saradnik, potaknut njegovim idealima, počeo je da žilavim radom sudjeluje u radu za oslobođenje i mladoj je državi stavio na raspoloženje svoje neobične sposobnosti velikog državnika. i svojstvu ministra vanjskih poslova poveo je našu državu u kolo

23