Jugoslovenski Rotar

sa velikom požrtvovnošću obavljao taj posao, a to ćete mu sigurno priznati, nije mogao isti dovršiti na vrijeme, a da nije dopisivao i pospješivao odgovore u više navrata, čime se je izgubilo 3 mjeseca vremena i zakasnilo sa izdanjem. Nekoliko klubova se je moralo dapače i brzojavno moliti da odgovore i da dostave podatke za almanah. U koliko će i ovoga puta biti Rotary-klubu Zagreb povjereno izdanje tog imenika, o čemu će odlučiti distriktna konferencija, to Vas draga braćo već sada molim, i ako smijem reći, zaklinjem, učinite već koncem juna nadopune i ispravke sadašnjeg popisa, priredite taj materijal prema uputama, koje ste toliko puta dobili, a budući brat guverner, kao i svi naši klubovi, a, na posljetku i naša centrala u Chikagu radovaće se, ako jugoslavenski almanah bude jedan od prvih, koji će izaći iz štampe.

Na Vašem trudu i potpori u tom predmetu neka Vam je danas već unapred izrečena velika hvala.«

Po završetku svoga referata brat Dragan Tomljenović primjećuje, da u koliko bi bila neka pitanja od strane prisutnih, da će brat guverner biti sa predavačem iste misli, da se ta pitanja odmah sada rasprave i da je prilika za to najpodesnija.

Ustaje Dr. Krejči i najprije se zahvaljuje najsrdačnije bratu Tomljenoviću za lijep i iscrpan referat, kojega je sastavio na molbu i želju, brata guvernera, Dr. Ružića. Napominje, da se je danas pružila prilika, da raspravljamo o pitanjima, koja su od interesa i važna za pretsjednike i tajnike i moli prisutne, da bi se govornici javili ili onaj, koji želi kakovo razjašnjenje.

Riječ dobiva prvi Dr. Petar Rismondo (RH. C. Split), te upozorava na pojavu, da su u Splitu izgubili nekoliko članova jedino iz ekonomskih razloga i to baš one članove, koji su mnogo Zrtvovali za klub, ali nisu mogli dalje da rade, jer nisu mogli udovoljiti financijalnim obvezama i snositi troSkove. Predlaze, da se pretrese pitanje, kako bi se mogla stvoriti neka mogućnost, da ostaju takovi članovi u klubu.

U diskusiji, koja slijedi učestvuje brat Ivo Vranić (R. C. Sarajevo), te kaže, da je takovo pitanje postojalo i u njihovom klubu, te da su oni uveli tri vrsti članarine u visini od Din 100, 150 i 200 i to tako, da je klub izdatke za večeru dopunio i da se mjesečno plaća Din 15.—. Naravski, da se takav običaj mora vrlo diskretno provađati, a da o tome znade samo dotični član i pretsjednik kluba. Preporučio bi i drugim klubovima, da se i kod njih provede 3 kategorije članstva, da se omogući i slabije stojećim članovima, da ostanu dalje u klubu.

Dr. Radaković (R. C. Leskovac), saopćuje, da su kod njih iste poteškoće i oni su riješili stvar tako, da su uveli 3 kategorije članstva. Njihov klub imade kao člana i jednog manuelnog radnika, malih činovnika i oni su na taj način riješili vrlo dobro ovo pitanje i nisu poslje toga izgubili nijednog: člana. i

Prilikom ekstenzije bilo je dobrih ljudi, ali se svaki malo trzao radi visoke članarine, ali kada se to pitanje riješilo, onda su došli u normalan tok rada.

Nadalje iznašaju prilike u svojim klubovima. brat Šrepel (R. C. Slav. Brod), brat Jakobčić-Conen (R. C. Subotica) i brat Rudolf Knežević

14