Jugoslovenski Rotar

(8. OC. Osijek), koji zadnji napominje, da su klubovi autonomni, te da svakom pristoji pravo, da riješi to pitanje najbolje kako hoće.

Brat Tomljenović napominje, da mu se čini, da je brat Dr. Rismondo htjeo naročito istaknuti, da je naš doprinos per capita tax previsok. Kako do sada nema mogućnosti, da se ta stavka snizi, nebi bilo podesno, da se u tom predmetu nešto poduzme, i ako nas na to sile ekonomske prilike, koje vladaju.

To gledište zastupa i brat Dr. Leitner (R. C. Varaždin), potsjetivši, da su u tom pogledu ranije poduzeti koraci ostali bez uspjeha.

Pastguverner Dr. Krejči napominje, da pošto će ove godine izabrani kandidat za guvernera vjerovatno poći na sastanak u Atlantic City, može o tom pitanju tamo da se porazgovori. Mi ga već sada molimo, da nas onda u jednom mjesečnom pismu obavijesti, kako stvar stoji.

Što se tiče predloga radi ubiranja članarine, to je Dr. Krejči mišljenja:

1) u koliko se članarina diferira, to mora na takav način da uslijedi, da nitko nesmije imati osjećaj razlike. To bi u klubu smio znati, osim dotičnog člana, samo pretsjednik i blagajnik;

2) da su za sve članove pristojbe u istoj visini, ali onda da se sve ono što nedostaje nadopuni sa dobrovoljnim prilozima. Mi nemožemo zaključiti u tim pitanjima ništa i svaki klub je samostalan, a volja članstva, to je naš najviši postulat, pored naših ciljeva.

Brat Darvas (R. C. Panéevo), nabacuje pitanje trajanja vremena predavanja, te se upućuje, da o tome odlučuje svaki klub za sebe.

Brat Bosni¢ (R. C. Slav. Brod), stavlja pitanje raznih brošura, uputa i lektire na dnevni red. Taj materijal dobivamo iz Chikaga većinom na engleskom jeziku, pa se prema tome nemogu svi klubovi koristiti. Na pitanje, što bi mogao u tom predmetu učiniti Chikago, pastguverner Dr. Krejéi odgovara da imade i njemackih izdanja od New letters, koji izlaze u skraćenom obliku, a on je mišljenja kao i Dr. Belajčić (R. C. Novi Sad), da će se početi sa izdavanjem glavnih brošura i uputa i na njemačkom jeziku. Sav materijal, koji je do sada spremljen na našem jeziku, biti će kasnije objavljen.

Slijedio je razgovor o prilikama u nekim R. C. u drugim zemljama; u debati učestvuje Dr. Rismondo (R. C. Split), Dr. Belajéié (R. C. Novi Sad) i Edo Markovié (R. C. Beograd).

Brat pastguverner Dr. Krejči zaključuje debatu sa mišljenjem, da je najbolje zamoliti brata budućeg guvernera, koji će putovati u Ameriku, da se isti kod Generalnog Sekretarijata R. I. u Chikagu informira o prilikama i pitanjima, koja su ovdje nabačena, pa da onda prvom zgodom. informira zainteresovane klubove.

Pošto je predviđeni dnevni red iscrpljen, to brat pastguverner brat Dr. Krejči zahvaljuje svim učesnicima na njihovom radu i interesu, te Želi svim klubovima pod novom upravom najuspješniji rad u novoj rotarskoj godini.

Sa usklikom: »Do viđenja na sutrašnjoj distriktnoj konferenciji« bio je ovaj sastanak završen.

Sastanku pretsjednika i tajnika prisustvovalo je 14 pretsjednika, 16 tajnika, 15 ostalih članova, ukupno 45, a bio je prisutan i član B. A. C. brat Edo Marković.

15