Jugoslovenski Rotar

kretne sugestije i predloge, koji bi mogli biti od koristi za daljni razvitak naših rotarskih edicija, kako distriktnog organa tako i drugih publikacija.«

Izvjestilac je dotakao pitanje distriktnog organa, spomenuo je program i zadatak lista, međunarodno služenje u listu, sliku rada naših klubova u organu, nadalje obavještavanje nerotarske javnosti, uređivanje lista, pismo i jezik, oblik i obim lista i sarađivanje u listu.

U drugom odlomku svog izvještaja dotakao se izvjestilac rotarskih publikacija.

U diskusiji, koja je po ovom pitanju nastala učestvovali su ргаса, Edo Marković (R. C. Beograd), Dr. Gjorić (R. C. Zemun), sam izvjestilac i pastguverner Dr. Viljem Krejči.

Konačno je zaključeno, da se distriktnoj konferenciji predloži, da glede distriktnog organa i publikacija budući guverner učini ono, što je prema njegovom shvaćanju najpodesnije, uvažujući predloge i sugestije rotara, koji su u ovoj diskusiji učestvovali. Sve te želje mogu se uvažiti samo u granicama, financijalne mogućnosti. Rad guvernera je slobodan, a članovi nemaju prava da njegov rad ograničuju. Jedino, financijalno opterećenje nesmije da pređe Din 4.— mjesečno po svakom članu.

1. Arhiv distrikta.

Rotar Dragan Tomljenović podnosi obrazloženi predlog: a) da se distriktni arhiv osnuje;

b) da cjelokupni rad oko sređivanja arhiva i prikupljivanja materijala vrši tajništvo onog kluba, pri kojem će arhiva biti osnovana, a rad da se vrši prema uputama guvernera;

c) da se troškovi imadu pokriti iz doprinosa članova distrikta ili makar iz guvernerskog fonda, u koliko će se takav fond osnovati.

Kao doprinos za rotarsku godinu 1936/37 predlaže se jednokratni doprinos po članu od Din 15.—, koji se imade platiti na početku rotarske godine. Doprinos će se deponirati kod blagajne određenog kluba. Izvještaj o arhivi i o utrošku doprinosa treba svake godine podnijeti distriktnoj konferenciji. Doprinos za iduću rotarsku godinu ima da utvrdi naredna distriktna konferencija.

U diskusiji u ovom predmetu učestvovao je pored pastguvernera Dr. Viljema Krejči-a i Dr. Vladimir Belajčić, koji predlaže, da se arhiva osnuje pri tajništvu R. C. Zagreb, a da se inače predlog brata Dragana Tomljenovića u cijelosti primi, s tim da se troškovi osnivanja i uzdržavanja arhive plaćaju iz guvernerskog fonda, po uputama guvernera, a prema mogućnostima koje bude distriktna kasa pružala.

Predviđeno je bilo još da se raspravlja o pitanju rotiranja sjedišta pojedinih internacionalnih konvencija R. I., ali je rasprava o tom pitanju otpala, te je taj predmet povučen sa dnevnog reda.

U 10.30 h zaključena je konferencija delegata klubova.

18