Jugoslovenski Rotar

Rotary-klub Vršac. Ovaj jedan od najmlađih klubova našeg distrikta broji danas oko 20 članova. Na polju karitativnoga rada klub je novčanim prilozima. potpomagao humano društvo »Dečija radost« i narodnu kuhinju »Kola srpskih sestara« za vrijeme davanja zimske pomoći. Na sastancima sakupljeno je za nevoljne Din 1.132.75.

Rotary-klub Vukovar. Bilježi zavidnu prosječnu frekvencu od 88%, te broji danas 17 članova. Održan je zajednički sastanak sa Rotary-klubom Slavonski Brod i Osijek. Klub održaje reprezentativni fond, iz kojega se namiruju izdaci za nevoljne i potpore i doprinosi za razne karitativne svrhe. Na sastanku 23. XII. 1935 raspravljeno je pitanje zbrinjavanja sirotinje, te je toga dana izmedu Glanova sakupljena svota od Din 7 000.— od kojeg iznosa je dato za prehranu Skolske mladezi Din 1.000.—, odboru za prehranu Hercegovine Din 1.000.—, dok je ostatak svote podijeljen vukovarskim dobrotvornim drustvima.

Rotary-klub Zagreb. Broj članova 48.

Klub je posvetio naročitu pažnju brizi za mladež i pomaže skautizam, kao organizaciju, koja je od svih omladinskih najuniverzalnija po SVOjim ciljevima i smjerovima, a najintenzivniji pokret po svojem radu do sada u zemlji postojećih mladenačkih udruženja. Inicijativom kluba osnovano je udruženje za pomoć sakatoj djeci i prema tome je učinio klub jedno veliko djelo na polju služenja zajednici. Klub je podijelio slijedećim društvima novčanu pomoć po Din 1.000.—:

Zavodu za odgoj gluhonjeme djece,

Dječjem Domu,

Društvu sv. Vida za podupiranje slijepih,

Društvu za pomoć sakatoj djeci, nadalje Skautskoj zupi Savske Banovine Din 2.000.—, za ishranu petero djece kroz god. 1936 Din 4.000.—, odboru za ishranu pasivnih krajeva Din 2.000.—, za postradale od poplave u Skoplju Din 1.000.—.. Dobrovoljnim doprinosima članova poslat je u god. 1935 gosp. Dr. Petar Digović na jednomjesečni tečaj na akademiji za međunarodno pravo u Haagu.

Rotary-klub Zemun. Broj članova 24. Doprinosi kluba: Božićna pomoć u odelu dvojici učenika zemunskih srednjih škola Din 1.000.—, Muzičkom društvu u Zemunu Din 300.—, prinos za zimsku pomoć Din 200.—, Domu slepih Din 100.—.

Draga braćo!

Prigodom zvaničnih posjeta klubova izrazio sam usmeno naročitu želju o zbrinjavanju mladeži a u svojim mjesečnim pismima, kao i dopisima sa upravama, klubova zamolio sam, da se posveti pitanju naše mladeži naročita pažnja i da se u svakom klubu osnuje poseban odbor za, služenje mladeži podređen odboru za služenje zajednici.

Iz prednjeg izvještaja moram sa velikim zadovoljstvom priznati rad naših klubova u tome pitanju i hvala Vam svima najtoplije na Vašoj potpori. Nastojte, da i nadalje proširite Vaš rad na karitativnom polju.

Treća Regionalna konferencija u Veneciji održana je 16—18 septembra pr. god. i privukla je 1.644. učesnika iz 29 zemalja, od kojih 849 rotara. 75 rotara, što znači 13.137 našeg članstva sa isto tolikim brojem

29