Jugoslovenski Rotar

članova njihovih porodica, zastupalo je 13 klubova našeg distrikta па toj velebnoj manifestaciji rotarske misli.

Na našem brodu »Karađorđe« imali smo 16 IX sreću, da pozdravimo pretsednika Rotary International, Ed. Johnsona, sa njegovom porodicom, kome smo u čast priredili večeru. Toj večeri je prisustvovao velik broj uzvanika, među njima potpredsednik R. I. Carles, direktor Kruuse, pretsednik R. I. B. I., naš stari znanac i prijatelj, Robinson, svi članovi Evropskog: savetodavnog odbora i distriktni guverneri sa gospođama. Tu su braća, koja su toj svečanosti prisustvovala, imala prigode, da se upoznadu sa drugovima, iz ostalih zemalja, a pretsednik Johnson uputio mi je pismo, u kom kaže:

»Čulo se mnogo o rotarstvu u Vašem distriktu, no sada, kada sam imao sreću, da se upoznam sa više Vaših članova razumijem, zašto se toliko lepih stvari priča o rotarima iz Vaše domovine«. Po uzoru drugih distrikata osnovao sam centralno mesto, koje će se baviti pitanjem izmene rotarske mladeži između naših i drugih distrikata, sudelovanje u ferijalnim logorima, što ih pojedini distrikti uređuju, putovanje dece rotara itd. Brigu oko toga preuzeo je najpripravnije rotar ing. Stipetić Đuro, univerzitetski profesor, Zagreb. Molim svu braću, da se u gornjim pitanjima samo na njega obraćaju.

Dne 4 marta održan je u Grazu sastanak pretstavnika gradačkog i mariborskog kluba, kojemu je u ime 73 distrikta prisustvovao Viceguverner Franz Schneiderhahn, dok sam ja zastupao naš distrikt. Na tom sastanku zaključilo se osnivanje »malog komiteta« za Njemačku, Austriju i Jugoslaviju, te su tom prigodom utvrđene i smjernice njegoVog rada. Sa strane našeg distrikta ušli su u taj odbor Henrik Sabothy (R. C. Maribor) Као pročelnik, Josip Loos (R C. Maribor) kao tajnik, a kao članovi Ilija K. Panić (R. C. Beograd), Juraj Pany (R. C. SuSak) i Dragan Tomljenović (R. C. Zagreb).

Dne 19 i 20 aprila o. g. sastao se u Zagrebu »mali komitet« za Madžarsku i Jugoslaviju, te su tom prilikom izmjenjene i utvrđene smjernice njegovog rada. Sa strane Madzarskog distrikta prisustvovali su guverner Dr. Eltz (R. C. Pecs) i baron Forster (R. C. Budapest), dok su sa strane našeg distrikta bili prisutni pastguverneri Edo Marković, Dr. Krejči i ja.

Draga braćo!

Ovo je samo jedan odlomak iz dnevnika rada našeg distrikta. Kao što sam već uvodno spomenuo, učinilo se mnogo, ali to mnogo nije bilo dosta, pa da prestanemo radom, nego potrebno je, da i nadalje punom snagom uperimo sve sile za procvat i napredak našeg distrikta.

Na Vama je delegatima pojedinih klubova i učesnicima na ovoj konferenciji, da prosudite, u koliko je bio rad našeg distrikta zadovoljavaJjući i rado ću čuti predloge i upute Vaše, koje će nam poslužiti, da uzmognemo sve ono ispraviti i poboljšati, što nedostaje.

Dr. Viktor Ružić.

Ovaj opširan izvještaj guvernera saslušan je sa velikom pažnjom,

a na koncu nagrađen je izvjestitelj sa velikim aplauzom i uzvicima: »Živio Dr. Ružić!«

30