Jugoslovenski Rotar

Pastguverner, Dr. Viljem Krejči, zahvaljuje bratu Draganu Tomljenoviću na pročitanom izvještaju i prelazi na drugu tačku dnevnog reda. Moli rotara, Dr. Vladimira Belajčića (R. C. Novi Sad), da izvjesti o predlozima, konferencije delegata klubova.

Dr. Belajčić izvješćuje: Draga braćo!

Danas prije podne održana je konferencija delegata klubova u gradskoj vijeénici od 9h—11h, na kojoj su bile pretresane sve tacke prema ranije već utvrđenom rasporedu, te ova konferencija ima čast, da Vam preko mene predloži na prihvat slijedeće zaključke:

a) Da se naredna, distriktna skupština, održi u carskom Skoplju, već i obzirom na to, što je za Vardarsku Banovinu god. 1937 jubilarna godina, i to 25-godišnja proslava oslobođenja Južne Srbije, a što će se tom prilikom održati velike svečanosti, a povrh toga, što nam onaj kraj nudi velike ljepote. Ovaj predlog se prima jednoglasno.

b) Povodom obnove Evropskog savjetodavnog odbora predlaze se, da naš distrikt i u narednoj godini zastupa kao član brat Edo Marković (R. C. Beograd), a da kao njegov zamjenik bude brat Stevan Pavlović (R. C. Beograd). Predlog se prima jednoglasno.

с) U vezi sa pitanjem distriktne kase i distriktnog fonda predlaze se slijedeće: Da se namire troškovi putovanja na godišnje skupštine pretstavnika i tajnika klubova, kao i izvanredni izdatci distrikta, koji se ne namiruju iz budžeta guvernera, osniva, se distriktna kasa sa danom 1 VII 1986. Prihod distriktne kase sastoji se iz viška, koji će odbacivati distriktno glasilo »Jugoslavenski Rotar«, a cijena se povisuje po broju od Din 5.— na Din 8.—-. Predlog se prima jednoglasno.

d) Distriktno vijeée za 77 distrikt R. I. obrazovaée se odmah. Clanovi toga vijeća jesu: aktivni distriktni guverner, a uz njega još 3 pastguvernera minulih triju godina. Ovaj predlog se prima jednoglasno.

e) Na osnovu referata i rezolucije predlaže se na zaključak, da se budućem guverneru ostave odriješene ruke glede uređivanja, glasila distrikta, »Jugoslovenski Rotar«, naročito što se tiče priloga za distriktni organ kao i u pitanju osnivanja biblioteke u smislu referata, nadalje, da se za distriktni organ, namijenjen za inostranstvo, mogu klubovi opteretiti posebnim doprinosom od najviše Din 4.— mjesečno po svakom članu. Oba predloga primaju se jednoglasno.

f)Saslusavsi referat o distriktnoj arhivi predlaze se, da distriktna konferencija zaključi, da se osnuje stalna distriktna arhiva i da se cjelokupni rad oko sređivanja ove arhive povjeri tajništvu R. С. Zagreb, te da se troškovi oko osnivanja arhive i izdržavanja arhive imadu pokrivati iz distriktnog fonda guvernera, koji je osnovan prema prednjem zaključku distriktne konferencije. Ovaj predlog primljen je jednoglasno. Po ovom izvještaju slijedi predavanje Dr. Ivana Bosehi-a (Е. С. 5иbotica) o temi:

ou