Jugoslovenski Rotar

C) ODBOR ZA SLUŽENJE ZAJEDNICI

Pretsjednik Dr. Mihovil Abramié (R. C. Split), tajnik Vilim ConenJakobéié (R. C. Subotica). Referat odrzao je rotar profesor Nikola Oéigrija (R. C. Sušak) o temi:

O SUZBIJANJU PROSJAČENJA

U želji da udovoljim pozivu brata guvernera, pa i svojoj dužnosti u »Sluzenju zajednici<, nastojao sam da ovim referatom udovoljim postavljenoj mi zadaći, a u koliko sam u tome uspeo, na braći je da kažu svoj sud u diskusiji, ako se ona razvije posle referata.

O radu našeg takovog društva u Sušaku, izneo sam kratak referat u decembarskom broju našega »Jugoslovenskog Rotara«, opet na poziv i želju brata guvernera. Danas, posle opštih pitanja, osvrnuću se, pored rada sušačkog društva, i na rad beogradskog i zagrebačkog društva, čiji su mi izveštaji došli do ruku.

U nas, nažalost, postoje takova društva tek od najskorijeg vremena i samo u nekim mestima, a po svojoj zamašnosti i važnosti po socijalni poredak i pravdu u ljudskom društvu i kulturnoj državi, trebala bi da postoje u svim gradovima, varošicama i većim mestima, Dcgotovo u onima, kamo se stiču i dolaze mnogobrojni stranci, bilo poslovno, bilo radi razonode i odmora, kao što je to slučaj baš s našim primorskim mestima i gradovima.

Koliko je meni poznato, i što znam, ona su osnovana, najpre u Beogradu, pa u Zagrebu, a zatim u Sušaku. U Novom Sadu osnovano je s namerom da se ona osnuju i u drugim mestima Dunavske banovine. Uz ova se imaju osnovati još u: Srem. Mitrovici, Osijeku, Splitu i Sarajevu, nu jesu li osnovana i jesu li proradila, nije mi poznato, pa će mi zato braća iz tih mesta oprostiti, ako ovo samo konstatujem.

U Beogradu i Zagrebu osnovana su ona pod imenom »Društvo za pomaganje sirotinje i suzbijanje prosjačenja«, a u Sušaku pod imenom »Društvo za pomoć siromasima i suzbijanje prosjačenja«, što je u stvari isto, dok u Novom Sadu postoji ono pod imenom »Šavez kulturnih i humanih društava« inicijativom samog g. Bana Dunavske banovine, po čijem bi se uzoru ona imala osnovati po svim mestima banovine, nu i opet sa istom svrhom i zadaćom, kao što je imaju prva. ~

Bilo pod kojim imenom, svejedno je. Glavno je da su se našli pokretači te misli koji će, nadajmo se, konačno i uspeti da dadu poticaja za osnivanje takovih društava u svim većim mestima naše domovine i time stati na glavu društvenoj hidri i zalečiti tu rak-ranu ljudskog društva, poznatu pod imenom »prosjačenja«.

Zasad sva ta društva koja su osnovana rade zasebno i neovisno jedno o drugom, podešavajući svoj način rada prema posebnim prilikama svoga mesta, ne koordinirajući ga s radom drugih društava. Nu imade nade da će se ona fuzionirati u jednu jaku međunarodnu organizaciju, istog imena i metoda rada, čime bi se poslužilo i drugom rotarskom cilju, međunarodnom zbližavanju i međunarodnoj zajednici. U tom slučaju bi se sazivali zajednički godišnji i povremeni zborovi njihovih

50