Jugoslovenski Rotar

Ako su u jednoj kući svi stanari članovi društva tad ta kuća dobiva veći društveni znak, izvana, četverouglast kao 1 tabaka papira, opet obrubljen s državnim bojama i oznakom »U ovoj je kući prosjačenje redarstveno zabranjeno«. U tu smo svrhu zamolili Udruženje kućevlasnika da kod svojih članova poradi, da uznastoje, da im svi stanari budu članovi društva makar i s najmanjom članarinom. Ovaj veći društveni znak upada u oči već izdaleka i policijski organi imaju mogućnosti da vide, ulaze li prosjaci u dotičnu kuću. Okrugli društveni znak je iznutra, na ulaznim vratima stana, ili poslovnice. Interesantno je da oni profesionalni prosjaci, kojima društvo mrsi račune, a koji se ne dolaze registrovati, pokušavaju ovaj znak i otkinuti.

Društveni štićenici dobivaju od društva, nakon tačne registracije i provere njihovih okolnosti po organima vlasti i društvenom inkasatoru sledeće vrsti pomoći:

1 Zdravu i toplu hranu u Gradskoj pučkoj kuhinji, obrok po Din 3.50, koji nepopravljivi pokušavahu i jeftinije prodavati, htijući se i nadalje baviti prosjačenjem, odnosno dobivajući besplatnu prehranu u kojoj menzi. Naravno, da im to ne uspeva, jer se provodi kontrola. Obroci se naime dele blokovima koje društvo otkupi u pučkoj kuhinji i, da sirotinju ne kinji dolaženjem po njih svaki dan, deli ih nedeljno 2 put, sredom i subotom, za tri, odnosno za 4 dana.

Hranu dobivaju svi bedni i nevoljni bogalji za koje se nema ko brinuti, zatim čitave porodice, čiji su roditelji bedni i nemoćni odnosno neuposleni s mnogobrojnom nedoraslom decom. A dobivaju je, za dan-dva, i prolazni siromasi, odnosno neuposleni.

2 Zdrav i svetao stan, odnosno prenoćište u konačištu Narodnog prosvećivanja ili u Radničkom domu, za koje društvo plaća po Din 3, za 1 noć. Za familijarne društvo plaća stan koji im samo nađe i pogodi, a stanarinu daje na ruke stanodavcu.

3 Mleko, koje dobivaju sva nedorasla i slabunjava deca, čiji ga roditelji ne mogu sami nabaviti, po preporuci gradskog fizika, ili šefa Doma nar. zdravlja i to nekoji samo preko zime, a nekoji i stalno, dok se deca ne oporave, ili ne pređu godine do kojih se mleko daje.

Za vreme zimskih meseci, od novembra do kraja marta, ova se pomoć deci daje na račun našega kluba.

Registrovani štićenici dobivaju i pomoć u ogrevu, u koju je svrhu društvo u vezi s Glavnom carinarnicom, koja mu besplatno otstupa razbijene i neupotrebive otpatke sanduka od naranči, kojih je prošle godine podelilo 178.771 kg.

5 Privremenu novčanu pomoć dobivaju od društva prolazni siromasi, za putnu kartu u svoj zavičaj, u kom slučaju društvo stoji u vezi s berzom rada koja im daje polovičnu kartu, koju društveni nameštenik kupuje i predaje u ruke dotičnome pri ulazu u voz. Ako je potrebno i ovi dobivaju, za vreme bavljenja u Sušaku, hranu i prenoćište. Ako im je odredište podalje, dobivaju na put i hranu dok ne stignu kući.

6 Isto tako dobivaju privremenu novčanu pripomoć za lečenje i lekove koje im prepišu gradski fizik, ili šef Doma nar. zdravlja.

7 Po potrebi bi društvo delilo i odevne predmete, nu u taj slučaj još nije dosad dospelo, jer humanitarna ženska društva daju ovaj vid pomoći o Božiću, ili drugim zgodama.

55