Jugoslovenski Rotar

8 Konačno je društvo smestilo u razna skloništa 16-ero besprizorne dece, za koju plaća mesečnu opskrbninu do navršene 14 godine, spasavši ih od posvemašnje moralne propasti.

Izdaci za te pomoći iznosili su: za prehranu, za 3.950 obroka, Din 13.700: za stan i konačenje, Din 10.235; za mleko, Din 1.553.50 a na račun Rotary kluba, litara 2.425, po Din 2.20, Din 5.335; za stalno lecenje Din 1.200, za zeljezni¢ke i parobrodarske karte, za povratak kuéama, Din 640; za opskrbu dece u skloni&tima Din 20.100.

Da pomogne sirotinji, naSe se druStvo nije sluzilo privodenjem u kancelariju silom, već Je putem novina, pozivalo sirotinju da se dođe zaregistrirati, čemu su se oni pošteni i pravi bednici rado odazvali, dok su prosjaci po zanatu izbegavali ovu registraciju. Radi tih je društvo ро uzoru na Zagreb, ishodilo kod redarstva dozvolu da sve koje zateku u prosjačenju, na licu mesta sami popišu i da ih potom prijave redarstvu, koje će ih prisiliti da se registriraju i da se zavičajnicima, prema. proverenim podacima, izdaje pomoć, a, nezavičajnici da se policijski otpreme u svoj zavičaj. Radi lakšeg nalaženja skrovišta i mesta na kojima se takovi zadržavaju, društveni će nameštenik imati bicikl, kojim će svakog dana obići ceo teritorij grada.

Za odbijanje onih koji još uvek dosađuju, krijući se od organa vlasti, zgodno je zavesti male blokove, od 100 listova, po 0.25 i 0,50 dinara koje će im davati građani mesto novaca, a oni će ih moći unovčiti jedino kod društva, gde će se na taj način registrirati. Darovatelji će imati na taj način mirnu savest da su svojoj moralnoj i socijalnoj svesti udovoljili, davši im mesto para takav list iz bloka, ovi će ga predati društvenom blagajniku i u zamenu dobiti ma koju vrst pomoći.

Zgodno je i to, kako radi društvo u Zagrebu, da poštenim svojim štićenicima poverava zatvorene društvene kasice s oznakom društva i postavlja ih na određena mesta, gde oni preko dana sede, ne izvikujući ništa, već samo drže te kasice pred sobom, a uveče ih donose da društveni blagajnik s još 1 članom društva i s njim, prebroje tako sabranu milostinju, od koje oni dobivaju izvestan procenat, pored toga što imaju hranu, odeću i prenoćište besplatno.

Iznevši Vam, braćo, ovako svoje poglede na ovo pitanje, kao i iskustvo do koga se došlo, te osvrnuvši se na rad i njegove rezultate takovih. društava uopšte, a našega napose, držim da će se socijalna bolest prosjačenja moći s uspehom i radikalno izlečiti, ako se svi zajedno postaramo da se takova društva osnuju svuda, a prvenstveno u većim mestima, koja posećuju stranci, pa ćemo se time najbolje odužiti svoJoj rotarskoj dužnosti u »Služenju zajednici« i oko zbrinjavanja besprizorne omladine.

D) ODBOR ZA ZBRINJAVANJE MLADEŽI

Pošto predviđeni pretsjednik prof. Ing. Đuro Stipetić (R. C. Zagreb) nije mogao prisustvovati sastanku distriktne konferencije, to je tom odboru predsjedavao brat Dr. Mirko Božič (R. C. Ljubljana), a dužnost tajnika vršio je Zdenko Knez (R. C. Ljubljana).

56