Jugoslovenski Rotar

Kako i sam predviđeni izvjestitelj brat Velimir Popovié (R. C. Skoplje) nije mogao doći na sastanak, to je njegov referat pročitao Vladan Bogdanović (R. C. Skoplje).

ZAPOSLENJE MLADEŽI ZA VREME FERIJA

Pozivajući se na cilj našega naprednog Rotarstva: »da svaki rotar primenjuje ideal služenja u svome ličnom, poslovnom i javnom životu, izlazim i ja sa ovim svojim referatom, da bacim nekoliko sugestija, nekoliko misli i predloga po pitanju rada sa našom Omladinom, sa našom budućnošću, od koje očekujemo mnogo veći zamah, no što mi danas daјетао. Čuje se sa više strana da je naša Omladina danas u teškom položaju, da je ostavljena samoj sebi, i da se teško i mučno snalazi. Današnje škole nezainteresovane su radom Omladine za vreme ferija, one su je potpuno zanemarile u najlepSe doba godine, a tako isto napustile su je gotovo sasvim i pedagozi i vaspitači pa i mnogi roditelji. Za celo vreme ferija Omladina ostaje neuka i neupućena, izložena instiktima, koji se vrlo često mogu opako da svete. Omladina je, veli se dalje, dinamična, ona hoće da radi i da stvara i to s puno poleta i volje, ali, mali je broj ljudi, koji hoće da je prihvate, prigrle i upute na zdrav, dobar utrven put, sa koga bi postala naprednija, vedrija i idealnija. Mali je broj ljudi, koji hoće s Omladinom da se pozabavi za vreme leta, onda kada je priroda najlepša, kada se sva nudi, kada pruža najjače vaspitanje, estetske i higijenske uslove.

Ako je zaista ovakvo stanje Omladine, onda, posle svega ovoga, mi rotari, ljudi sa visokim etičkim shvatanjem, sa velikom ljubavi prema Omladini, ne bismo smeli olako da pređemo preko navedenih primedaba, već naprotiv, naša bi dužnost bila da još više pružimo ruku toj Omladini, da joj još iskrenije poželimo bolje dane, i da je odanije ponesemo u srećniji i zadovoljniji život, vodeći uvek računa da problemi Omladine ne leže samo u ekonomskim odnosima današnjice, već više u moralnim, koji su od uvek bili i biće baza i osnova svega uzvišenog i idealnog.

Naši Odbori pri Klubovima dužni bi bili pozvati što pre na okup sve ljude koji imaju ljubavi prema Omladini, svu braću rotare, koji bi sa puno smisla i požrtvovanja rešavali sve probleme mladeži, ispunjavali njihove mnogostrane želje, pa i one koje su najsloženije i najteže.

Mi smo dakle ti, koji bismo sa Omladinom razvili jedan nov, zdrav i dobar rad, jer smo stavili sebi u zadatak najlepša etička gesla i meTila: služiti iskreno, odano i savesno.

Kada je to tako, draga braćo, onda mi dozvolite da vas sa pitanjem, koje nosi naslov ovog referata malo više pozabavim, ne bi li posle svega toga došli do korisnijih i srećnijih zaključaka i ne bi li našim rotarskim točkom sažnjeli što više dobroga i korisnoga.

Tema: Sto bismo sa našom Omladinom radili za vreme ferija, nije tako nova, niti nepoznata. Gotovo sve napredne zemlje rešavale su je i neke više, neke manje uspele su u rešavanju, ali ipak sav taj posao nije bio zadovoljavajući, nije bio toliko opsežan da bi mogao obuhvatiti svu Omladinu jedne zemlje ili pak njen veći deo. Radilo se u većini slučajeva parcijalno, bez većega, zamaha, i bez većih rezultata.

57