Jugoslovenski Rotar

Filozofi i pesnici slovenski, Jan Hus, Helčicki, Komenski i Masaryk, Mickjewicz i Slovacki, PuSkin, Lay Tolstoj, Vladimir Solovjev i Dostojevski, Njegoš i Ivan Mažuranić, Ivan Vazov, i toliki drugi, veći i manji, ispovedali su te iste ideale, koji su temelj rotarske ideologije.

Slovenstvo i Rotarstvo zaista su korelativni pojmovi; rotarska i slovenska ideologija mogu lepo da se sloze i da idu ruku u ruku u radu za, boljitak čovečanstva!

Pastguverner, Dr. Viljem Krejči, zahvaljuje bratu Gračaninu, a naročitu i ovim putem bratu Dr. Aleksiju Jelačiću, na odlično obrađenom predavanju.

Prelazeći na daljnu tačku dnevnog reda, dobiva riječ Dr. Vladimir Belajčić (R. C. Novi Sad). Isti podnosi izvještaj odbora, za rezolucije, koji glasi doslovee ovako:

Odbori za služenje završili su juče svoj rad i svoje elaborate predali su Odboru za. rezolucije, koji ih je pažljivo proučio, pa mi je čast, da u ime ovog potonjeg predlozim bratskoj distriktnoj konferenciji na odobrenje i prihvat sledeću

Ja JE) (O) JL. |J (ĆC_JL |J |J

I.

Distriktna konferencija izrazava Rotary klubu »Dubrovnik« najtopliju zahvalnost na velikoj ljubavi i požrtvovnosti, koju su uložili oko pripremanja i organizovanja ove konferencije i time njenom radu osigurali željeni uspeh.

Il.

Kako je unutraSnja konsolidacija u klubovima, pod kojom se podrazumeva ne samo negovanje i razvijanje međusobnih ličnih odnosa članova u jednom klubu, nego i razvijanje tih odnosa između članova pojedinih klubova celog distrikta, te klubova inostranih distrikata, jedan od osnovnih uslova za stvarno uspešan i po opšte interese koristan rad našeg pokreta uopšte, to IV distriktna konferencija

ZAKLJUČUJE:

Da se preporuči svima klubovima:

a) da gajenju međusobnih veza kao i održavanju kontakta sa klubovima ostalih distrikata, u prvom redu susednih, posvete što veću pažnju, izmenjujući u tu svrhu uzajamno nedeljne izveštaje, posećujući prilikom putovanja sednice klubova u mestima u koja dolaze, održavajući što češće međuklubske sastanke susednih klubova i dajući inicijativu za sastanke sa klubovima. susednih distrikata; i

b) da u svima važnijim akcijama iz oblasti služenja zajednici, gde god se za to pruži prilika, razviju što tešnju saradnju, u cilju racionalizacije rada i postizavanja boljih uspeha.

83