Jugoslovenski Rotar

trofeju. Nada se, da će i iduća distriktna konferencija registrirati njihov uspjeh. I ako Vukovarčani nisu prožeti sportskim duhom, oni će sve sile napeti da uspiju, jer i ovog puta bio je finish vrlo težak i naporan.

Iza toga pozdravlia Pastguverner Dr. Viljem Krejéi R. C. Slav. Brod i predaje njegovom pretsjedniku, bratu magisteru Eugenu Srepelu, trofeju »kotač« za najbolje učestvovanje na, distriktnoj konferenciji. Naš najmlađi klub dobio je tu trofeju. Pastguverner Dr. Viljem Krejči spominje, da kao što je god težak rotarski rad, tako je i teška ova trofeja. Želja Dr. Krejči-a je, da, i ako je ta trofeja teška, članovi R. C. Slav. Brod ponesu lako rotarsku ideju u svoje mjesto.

Pretsjednik R. C. Slav. Brod, brat magister Eugen Srepel najljepSe zahvaljuje na ovom lijepom i vidljivom znaku, koji je Brodanima slučajno predan. Misli, da nije nikakva zasluga i da nebi trebalo nagrađivati, što su u tako velikom broju došli u Dubrovnik. Najbolja nagrada za, njegov klub jeste, da pripadaju ovoj odličnoj zajednici. Ipak će odnijeti ovu trofeju u svoje mjesto sa ponosom i u nadi, da će i Brođani imati jedno kumče, kojem će ovu trofeju moći kasnije predati.

Pastguverner Dr. Viljem Krejéi uzima riječ:

Draga braćo!

U našoj rotarskoj organizaciji postoji princip, da se funkcionari 5уаke godine mijenjaju, ako tome samo ne stoje na putu važni razlozi. Ovakova, godišnja izmjena veoma je korisna, jer od svakog novog funkcionara očekujemo, da donese u našu organizaciju, bez štete za naš sistem nove ideje, nove osnove i novi način poslovanja, sve u cilju, da naš rad oživi i da mu da novog potstreka, da nas vreme ne pokosi i da za njim ne zaostajemo.

Tako se, vidite, u svim klubovima redovito izmijenjaju klupske uprave, a ta promjena na svaki način koristi našem pokretu, bilo da su novi funkcionari ili bolji, ili pak ako to nije slučaj, možemo i moramo u dobronamjernoj kritici, poznavajući svoje vlastite slabosti, da ргоsuđujemo i djelujemo, kakovi treba da budemo, a čega da se klonimo u svom djelovanju.

Za, izbor distriktnog guvernera važe ista načela, te ćemo se tako u izvađanju naših principa skoro približiti času, kad će nas ostaviti naš sadanji guverner, brat Dr. Viktor Ružić; kao pastguverner postat će član distriktnog savjeta, a svoje će mjesto prepustiti svom nasljedniku, kojeg su članovi našeg distrikta već izabrali. U smislu naših propisa kandidiraju pojedini klubovi svoje članove za distriktnog guvernera. Bile su postavljene dvije kandidature, od kojih je jedna prema vlastitoj želji i izjavi kandidata otpala, a kao jedini kandidat za budućeg distriktnog guvernera ostao je Glan Rotary kluba Novi Sad, brat Dr. Vlada Belajéié, kasacioni sudija u Novom Sadu. Delegati naših klubova sporazumjeli su se na predkonferenciji da njega izaberu za budućeg vođu našeg distrikta. Ja pak s moje strane konstatujem, draga braćo, da brat Dr. Belajčić odgovara svim propisima, koje moramo da uvažimo kod izbora guvernera. Kad postoji samo jedna kandidatura, naši propisi dozvoljavaju, da se izbor obavlja bez tajnog: glasanja. Predlažem dakle, da izbor izvršimo aklamacijom. Pošto vidim, da nema nikakvog

86