Jugoslovenski Rotar

Uvaženi brate pretstavniče Rotary International, cenjeni brate pastguverneru, poštovane gospođe i gospodo, draga braćo rotari i sestre rotarke!

Pažnja i čast, koja mi je ukazana Vašim izborom za guvernerskog kandidata, draga braćo rotari, mene je duboko dirnula, i ja sam Vam na njima od svega srca zahvalan. Godinama. sam služio u svome novosadskom klubu, tiho i nečujno, kao skroman, običan vojnik velike rotarske vojske rada, i nikada nisam ni haslućivao, da u svome rotarskom tornisteru, u svome rotarskom rancu, nosim maršalsku palicu zapravo lanac — guvernerskog dostojanstva. I sada, iz moje rotarske anonimnosti, Vi ste me odjednom, gotovo iznenada, postavili u prvi red i od moga rotarskog »pluga« pozvali me na dužnost rotarskog »konzula« 77 distrikta. Vi ćete me za to razumeti, ako Vam rečem, da su moji osećaji u ovom trenutku neobično složeni, i da u mome unutrašnjem zadovoljstvu čudnovato treperi izvestan nemir i briga, da li će se ispuniti Vaše nade i očekivanja, koja ste vezali za današnji Vaš izbor. Ja Vam danas, pored svoje zahvalnosti neću činiti nikakva obećanja, koja kasnije možda ne bih mogao iskupiti. Na moralnu bianko-menicu Vašeg poverenja ja sam stavio svoj potpis. Stavio sam ga sa iskrenom željom, da sa visokog guvernerskog mesta na koje ste me postavili poslužim ciljevima našeg rotarskog pokreta svim svojim skromnim snagama i svom dušom svojom, do krajnjih granica svojih duhovnih moći i telesnog: zdravlja. Menica, koju sam potpisao dospeva za godinu dana. Staraću se, da tada ne ode na protest, barem ne zbog nedostatka pokrića u dobroj volji i rotarskoj požrtvovnosti.

Dužnosti, koje me čekaju, ma koliko bile teške, u mnogome su olakšane time, što su staze guvernerskog hoda utrvene i što ih obasjavaju svetli primeri mojih prethodnika. Šta su oni učinili za napredak našeg srazmerno mladog jugoslovenskog rotarstva, svima Vam je dobro роznato i nema potrebe, da to ovdje ponavljam. Smatram samo za svoju prijatnu dužnost, da poslednjem među njima, našem dragom bratu Ružiću, čiji su tragovi u našem rotarskom životu najsvežiji, i čije neočekivano otsustvo sa ovogodišnje konferencije svi toliko žalimo, u ime sviju Vas izrazim našu zajedničku toplu blagodarnost na onoj velikoj ljubavi, koju je uneo u svoj guvernerski rad, i na onom izvanrednom ličnom primeru rotarske iskrenosti i neposrednosti u drugarskom ophođenju, i istrajnosti i strpljivosti u svima poslovima obimnog i svestranog guvernerskog poziva. Sećanje na njegove posete u svima našim klubovima još je uvek sveže i drago, i preživeće daleko njegove guvernerske funkcije. Neka mu je na svemu tome naša iskrena, bratska hvala.

O programu našeg rotarskog: rada u godini koja je pred nama ne želim da Vam govorim. Njegove nepromenljive smernice obeležene su u 4 naša rotarska cilja, a složeni, teški, surovi i mučni život sadašnjice pruža nam obilje pobuda i prilika za rotarsko služenje. Sa idealizmom i vedrim optimizmom u duši, a sa otvorenim očima uprtima u stvarnost, i ne gubeći pod nogama čvrsto tlo realnih činjenica, moramo sa našom rotarskom zastavom da stupamo kroz život i svet, moramo sa nepokolebljivom verom u sebe i u rotarsku ideju, da nosimo u sebi plemenitu ambiciju, da nas društvo, da nas naročito sredina u kojoj živimo oseti

88