Jugoslovenski Rotar

jim koncepcijama od ultraliberalisticke do potpuno autarktisticke, koje otvaraju bezbroj krajnje kompleksnih pitanja kao Sto su pitanja carinskih barijera, migracija, stabilnih valuta, kolonija, sirovina itd. itd. Manje se tretiraju diferencije koje danas postoje izmedu naroda u duhovnom domenu. Razlikosti shvatanja u pitanjima etike uopće, a socijalnog uredenja napose danas razdiru Covjecanstvo, a Evropu naročito. Jedinstvo duha koje je, u idealu humaniteta, do pred svjetski rat spajalo inteligenciju Evrope razbilo se. Dijametralno oprecne doktrine cbuzele su različite narode i oni se ne zadovoljavaju s fime da ih brane i održavaju unufar svojih granica, nego ih — lišeni starog ideala trpeljivosti — militantno propagiraju i zelotski raznose širom svijeta. To izazivlje reakcije i onaj duhovni nemir koji je danas obuhvatio svu Evropu i koji se najjasnije ispoljio u učešću evropskih naroda u španskoj tragediji.

U toj razrožnostfi duhovno, u jednom franzifornom vremenu koje nosi sve opasnosti nemirnoga fraženja i privremenog nalaženja, pri-

mitivnog vjerovanja u apsolufnu vrijednost izvjesnih „istina“ i nefoleraninosti — naše Međunarodno služenje u Evropi postaje važnije nego ikada.

Rotarstvo se danas već odomaćilo gotovo u svim zemljama Evrope. iskušano u radu na ferenu' u zvanju i zajednici, ono se u svakoj evropskoj zemlji smafra domaćim. | хајо se njegov rad na međunarodnom polju ne susreće s nepovjerenjem kako bi se susretao rad drugih organizacija. Blagodareći svojim osnovnim principima, po kojim samo dobar član svoga naroda i patriota moze da bude dobar rotar, rotarsivo ni u onim djelovima Evrope, gdje se pocéesto i sama ideja medunarodne saradnje smatra jeresom — nije podozrivo i moze da se posveti medunarednom sluzenj u — do izvjesne mjere bez opasnosti.

Kako da se evropsko rotarstvo poduhvati toga posla (i kakvo ono mora da bude) da osigura svome radu makar i skroman, današnjim prilikama odgovarajući uspjeh?

Rolarstvo je u svakoj zemlii prilagođeno prilikama u kojim radi, pa se može s izvjesnim pravom kazati da u Evropi ima toliko vrsti rotarsiva u koliko se zemalja naš pokret alirmirao. Ponegdje u većoj, ponegdje u manjoj mjeri. No uza sve fo, ja vjerujem, da je ono svagdje zadržalo svoje osnovne ideje i esencijalne karakteristike i da nema zemlje za koju ne bismo mogli kazati da je u svakom slučaju, i sa aledišta međunarodnoga služenja, bolje što u njoj djeluje rotarstvo. Zbog toga je evropsko rotarstvo pozvano da u zemljama Evrope, čistotom svoje osnovne ideje, alirmira Međunarodno služenje. | to u prvom redu svako rolarstvo u svojoj zemlji. Vaspifani u svojim klubovima, pojedini rofari mogu u zemlji u svojim raznolikim djelokruzima kroz sve faze služenja pronositi ideju našega 4 cilja, rasprostirati duh medunarodne kooperacije i svijest o medusobnoj zavisnosti naroda. Naročito blagodarno polje rada oni ¢e naci u otklanjanju ili barem u ublazavanju diferenciia između pojedinih elničkih skupina svoje zemlje. Rofarstvo koje je položilo ispit međunarodnoaga služenja u svojoj kući moći će raečunafi na uspjehe svoga rada — van kuće.

РЕЈ 19