Jugoslovenski Rotar

Češki Tegin. Nastavili su sa predavanjima za abiluriente tamošnje realne gimnazije. Na redu je bilo predavanje rofara Machary-a: O učifeljstvu. Pored foga održano je zanimljivo predavanje rolara Pettika ij Kollera: „Humanizam i fašizam.”

Hodonin. Dne 22 i 23 maja o. g. održali vrlo uspelu proslavu Charfer-a, na kojoj su uzeli učešća mnogobrojni delegati iz 10 rol. klubova kao i mnogi Gosti — nerofari.

Kromefiž. Ovaj je klub kao 46-sti klub imao inauguraciju 21 maja o. c., koju je izvršio guverner d-r Hyža sa učešćem iz 5 susednih klubova. Ledeé na Sazavi. Ovaj su klub posetili 36 rotara sa 3 sestre iz R. K. Prag. Na sastanku je održao predavanje o éehoslovackom Rotarstvu rotar d-r Sum iz Praga.

Opava. Rotar Borovicka je govorio o značaju vazduhoplovstva i o važnosti međunarodnih vazduhoplovnih linija.

Pardubica. Spremaju se da proslave 500-fi sastanak 21 juna 1937. Na skau!'sko letovanje poslali su na svoj frošak 3 siromašna skauta

Pelhfimov. Veoma zanimljivo je bilo predavanje rofara Tomaška: izdevanje imena u Pelhfimovu i okolini. Za Smetanov spomenik u Karlovim Varima darovano je 50 Kč. |

Pisek. Zbrinjavanje stana skauta praškog kluba o zadušnicama. Imali su zanimljivu debatu po temi: Moja uloga kao preduzimača.

Pizen. Učestvovali su na proslavi Chartera u Rakovniku i Hodonjinu Posetio ie klub rotar Hrnéit iz Beograda. Veoma burna debafa povodom predavanja rot. Prochaske: Astronomija i Religija.

Podebrady. Organizovali veoma uspeli prvi meduklupski sastanak srednjoéeskih rotarskih klubova 27 maja o. g. Poduzimaju 5 изрећот, da im predizborna borba bude Sto dostojnija.

Poprad. Za 6 juni o. g. predloženo je prvo rotarsko месе sa sestrama u Tafranskoj Lomnici. O propagandi Visoke Tatre drzi preda~anje rotar ing. Orszagh.

Prag. Zajednicki izlet na sednicu- kluba u Ledecu na Sazavi kao i па proslavu Charter-a u Rakovnik. U maju drzali predavanja rotar d-r Рејс: Novi nazori o narodnoj ishrani pred Drusivom naroda, a gost nerotar docent d-r Hexnel: O kartelima i docentkinja d-r Vesela: o Sterilizaciji. Prostejoy. Bili prisutni inauguraciji kluba u Kromefizu. Rot. Rolny drzao predavanje: Sjedinjena Evropa, koje je hteo pročitati i na konvenciji u Nici. Predavanje je bilo štampano i u francuskom prevodu, da govornik razda učesnicima na Konvenciji.

Pferov. Organizovanje kluba u Kromefižu je zasluga ovog kluba. Spremaju skupštinu prelfsednika i sekretara koja će biti na leto u Prerovu.

Piibram. Od predavanja zaslužuje pomena ono od rofl. Michalka: O štednji, i razgovor o predavanju u klubu Sofija: Nivo morala u irgogovini i zanatu.

Rakovnik. Njihovoj Charter-proslavi 15 maja prisustvovalo je 83 rotara iz 10 klubova. Proslava veoma uspela.

33