Jugoslovenski Rotar

Дебар

вековну културу и цивилизацију и који су од интереса и вредности за цело човечанство. Ту су занимљивости у народној ношњи о осталим етнографским особинама, које су резултат вековног додира двеју култура. Ту се може видети карактеристична мешавина европске и источне културе.

Затим на тлу ове бановине су и чувени Стоби на утоку Црне у Вардар близу Градског (железничка станица). Ту је пуно споменика римске византиске културе од којих је лепо очуван амфитеатер и још пуно грађевина. Треба имати у виду да су учињени само први почеци у ископавању ове старе вароши. Учињене ископине дале су велики материјал научнога и археолошкога значаја за испитивање простирања римске и визнтиске културе на Балкану. Ту је чувено Требениште и још многе развалине старијег и млађег порекла.

У Вардарској бановини су необично лепе горостасне планине, које привлаче и својом природном дивљином и својом лепотом. Ту су изванредна језера која по својим лепотама долазе у ред најлепших творевина природе у јужној Европи.

Многи би болесници нашли лека и здравља у овом чаробном крају. Многи би сликари и уметници нашли пуно инспирација у овој дивљој и пуној шаренила области. Многи би научници нашли плодна поља рада. Туристи са најразличитијим циљевима не би се одавде вратили незадовољни и не носећи трајне утиске из овог

11