Jugoslovenski Rotar

ограђено са свих страна планинама са којих пирка ветрић за време највећих врућина, доносећи свеж ваздух. На 600 Метара надморске висине, пространо с= “4стом пијаћом водом, богаством риба, сунчаном плажом, претставља једну од највећих природних лепота. у Јужној Европи. На једној страни на обали, на једном брдашцу уздиже се Охрид, стари Лихнидос, што ће рећи звезда. Са врха овога брдашца Види се с друге стране на обали језера Манастир Св. Наум у Живсписном пределу до саме албанске границе. Окружен многим врелима са хладном и здравом пијаћом водом и дрвећем претставља предео пун здравља, а У исто време један споменик наше прошлости.

Тек, какав би био поглед са Галичице или шумовите Јабланице

Rama, гнездо наших Чувсних пссалбара и чобана, који са својим сиром тргују по Египту и Америци. Са исте стране мало даље, диже се величанствени споменик , дело уметника овога краја, Њихове вештине и укуса, Св. Јован Бигорски на падини шумовите планине. На другој страни исто тако горостасне и шумовите плаНине све до ниже Маврова.

Затим Вардарска бановина има Праспанско и рибом богато Дојранско језеро. Па шумовите високе планине: Црнољеву, горостасни Шар, који нас потсећа на швајцарске Алпе (погодан за скијање), Кораб, шумовити Буковик, Буксво, Осогово, Кожух, Гор-

току, живописну клисуру Демир-капију са остацима старих споменика; његове притоке Лепенац са Качаником, славну Брегалницу, Црну кроз Морихово и друге.

Осим тога за нас Југословене Вардарска бановина претставља

емница и Перистер на којим су местима разбијени последњи

Југа. Ту су Кајмакчалан, Ветерник, Црна и Добро поље, где су српске непобедне армије испољиле невероватну храброст, одлучност, пожртвовање и љубав према слободи, јединству. Срба, Хрвата и Словенаца и према општој националној идеји југословенства.