Jugoslovenski Rotar

срећу да видимо рађање ове установе одмах после Интернационалне конвенције која је одржана у Детроиту. Ми смо успели да придобијемо за наш програм неколико чланова овог Конгреса који су припадали другим земљама него Уједињене Америчке Државе, а који су били веома истакнуте личности, Ево сада имам пред собом први програм наше установе и сматрам за своју дужност да вам нарочито скренем пажњу на неколико питања која се тамо налазе. Установа је била инаугурисана једне недеље увече са говором Алена Алберта, бившег претседника на Ротари Интернационале, под насловом „Поглед на светску ситуацију". Између других тема, које су третиране наредних десет дана, треба навести: „Нова Русија у односима света", „Латинска Америка у светској политици", „У правцу аутаркије", „У правцу светског просперитета", „Будућност механизма мира". Седнице наше установе биле су лепо посећиване не само од стране ротаријанаца него и од стране људи и жена свију социјалних положаја. Око „округлог стола" за време радних јутара развијале су се дискусије у којим су узели учешћа многобројни претставници либералних професија друштва — лекари, адвокати, професори, свештеници и други интелектуалци. Исто тако су за време вечерњих предавања долазили не само претставници споменутих сталежа, него и радници који, нема сумње, такође мисле, али не изгледа да се у принципу нарочито занимају за скупове овог типа.

Ова установа постигла је потпун успех и у погледу броја присутних и у погледу њихова занимања за предавање тако да смо ми поновили ове скупове две године узастопце. Сада, као и многе друге сретне новотарије ротаријанства, они су постали интегрални део друштвеног живота нашега града. Они се везују за Ротари Клуб преко своје врсте кумства створеног од стране групе грађана који припадају било васпитним заводима било другим јавним установама.

Ја сам уверен да ћете ви сви бити мога мишљења кад ја кажем да питање рата и мира јесте у знатној мери питање националног васпитања. Ја сам уверен да смо ми, захваљујући нашој нешвиљској установи, бацили и даље још бацамо семе здравог расуђивања које је способно да носи обилате плодове током месеца и година који долазе.

(Оно, што смо урадили у Нешвиљу, била је полазна тачка онога што је недавно урађено у другим местима, благодарећи потпори и кумству Ротари клубова.

Биро централног секретаријата показао је на који начин установе за узајамно међународно разумевање могу да буду прилагођене већим или мањим могућностима разних Ротари клубова.

У Сиракузама (држава Њу-Јорк) учињен је први од ових срећних опита. Скупови, који су трајали четири дана по упуствима главног одбора, састављеног на предлог месног Ротари клуба, привукли су преко 600 људи пуних ентузијазма.

Месни приређивачи били су срећни да виде како је Ротари клуб успео да сазове један већи скуп за проучавање његовог властитог става према пословима који занимају читав свет. Ро-

18