Jugoslovenski Rotar

тари клуб у Белојту (држава Висконсин) основао је такође један одбор за приређивање таквих скупова. Ти су скупови трајали три дана уз просечно учешће много више од 600 људи. Ентузијазам скупа био је без краја. Клуб у Белојту нешто се устручавао да држи ове скупове, бојећи се да они не буду од стране публике индентификовани са обичним пацифистичким покретима. Међутим уместо да поделе становништво на питању пацифизма они су га напротив ујединили, захваљујући узвишеним плановима светскога мира и добре воље који су били ту предложени.

У пет места 21 Дистрикта, а то је Охајо Северни, скупови, који су одржавани један иза другога, били су вођени од стране дистриктног гувернера, Дилона Криста. Њихове су седнице трајале пет недеља. Свако место је имало одређен дан недеље за конференције и дискусије. Сваке недеље један од конферансијера дотичног програма узимао је реч у местима, Кент, Сандески, Алајанс, Ешленд и Тифтин. Захваљујући њиховој сарадњи, уз помоћ Дистриктног гувернера, сви пет клубова су успели да себи осигурају компетентне предаваче уз знатну уштеду на трошковима. Број присутних је био свуда веома велики. Сваки клуб је имао задовољство да учини знатну услугу своме месту, предложивши његовој пажњи програм толико узвишене садржине.

У 62 Дистрикту, Источни Арканзас, четири клуба — Литл Рок, Елдорадо, Кемден и Пајн Блеф — су сарађивали на приређивању серије од четири предавања у свакој од њихових виших школа и договоривши се са четири предавача, са једним сваке недеље, да би поновили исту козерију у свакој од четири школе. Интересовање и ентузијазам васпитаника ових школа могу да се сматрају као веома повољан резултат: ови младићи су доказали своју веома живу пажњу и лепо разумевање постављајући на крају предавања многобројна питања пуна здравог смисла и духовитости. Ротари клуб у Паризу (држава Млинојс) узео је на себе да приреди пет конференција о међународном споразумевању за слушаоце више школе овог града. Ова предавања су држана 5 дана узастопце. Одрасли су били такође позивани да присуствују овим предавањима и сваког дана су више од 200 лица, од којих више од трећине чланова Ротари клуба, искоришћавали ову лепу

прилику. И овде се показао сјајан ензузијазам од стране студената и одраслих.

Свуда, где су биле створене установе за интернационално разумевање, постављен циљ је био потпуно постигнут и чак и премашен.

Пошло је за руком да се развије идеја споразумевања и ме-

ђународне добре воље исто тако у свести месних ротаријанаца као и света уопште.

Ови скупови су се показали нарочито корисним по томе што су упознавали становништво са фактима општег интереса и међународног значаја.

Сваки ће се Клуб или Дистрикт, који би хтео да учествује у овом интересантнтом покушају, уверити да ће, ступивши у везу

19