Jugoslovenski Rotar

Jugoslavija nikako ne pristupa izradnji ovog puta. Nagi delegati na generalnoj skupštini A. i T. u Minhenu 1934 g., objasnili su, da naša država doduše nije još olpočela u velikoj mjeri sa. građenjem modernih kolovoza na ovom putu, ali je izgradila gotovo sve velike | skupocjene moslove na tom putu i za faj posao ulrošila do sada око 400 mil. dinara. (Mostovi preko Dunava kod Novog Sada, preko Save kod Zemuna, preko Morave i fd.).

Spomenuta alijansa usvojila je izlaganje naših d=legala i frasa je definitivno ufvrđena tako, da prolazi kroz našu zemlju.

Prije nego pređem na razlaganje o sadanjem stanju građenja ovog puta, a naročifo one dionice koja prolazi kroz našu državu, hoću da Vas upoznam sa svojsfvima koja mora imati jedan drum, da moze sluziti za siguran i brzi automobilski saobraćaj. Takav drum mora imali planum najmanje 8 m., a kolovoz najmanje 6 m. širok; zavoji ne smiju biti ošfriji od zavoja na željeznicama normalnog kolosjeka; prelazi preko željezničkih pruga ne smiju biti u nivou, već se moraju izgraditi ili podvožnjaci ili nadvožnjaci; usponi ne smiju biti veći od 5°/o, a kolovoz mora biti savremen, lj. izgrađen od kamene kocke, cementnog betona, asfalt betona i tome sl. Naseljena mjesta sa krivudavim i strmim ulicama moraju se izbjegavati i put izgraditi obilazeéi takova naselja.

Ovdje moram napomenuti, da drumovi sa savremenim kolovozom nisu određeni isključivo za automobilski saobraćaj, već oni moraju primati i kolski saobraéaj sa stoénom zapregom, pa sluze, prema tome, za mjesoviti saobraéaj. Od toga Eine izuzetak autostrade, na kojima je dozvoljen isključivo samo automobilski saobraćaj.

Od Londona do naše granice izgrađen je ovaj drum за заугетеnim kolovozom i odgovara sa malim izuzecima potrebama autosaobra€aja. Unatoé tome, Njemacka, pored postojećih dobrih drumova, gradi sada i autostrade sa širinom kolovoza od 24 m. Kroz Austriju ima većih dionica sa običnim kamenim makadamom, koji nije slobodan od praSine. Za sektor od austrijske granice do Budimpešte može se reći, da je jedan od najboljih pufova na kontinentu. Od Pešle do naše granice je put većinom belfonski a posljednja dionica završena mu je prošle godine.

Od naše bug. granice od Sofije izgradila je bugarska vlada obični, vodom vezani makadam. Od Sofije do Carigrada na većim dionicama uopće nema ni šljunčanog puta, pa ga freba iek izgraditi. Međutim, prošle godine, zaključile su i Bugarska i Turska potrebne zajmove i prislupiće fakođer izgradnji Ovog internacion. pufa u najskorije vrijeme.

Pošto je naša država u spomenutoj skupštini A. |. T. preuzela obavezu da će olpočefi sa izgradnjom dionice Subotica—Beograd—bugarska granica, fo je iz velikog kredita za javne radove, određena u prvom redu pofrebna suma za izgradnju ovog druma. Mnogi skeptici predvidali su stotinu zapreka oko realizovanja ovog kredita i oko ostvarenja samog projekta. Međutim sve su teškoće prebrodene i gradnja se nalazi u punom teéaju. '

Арзћаћтајис! па тотепа! primljenu obavezu, da ćemo izgraditi taj drum, i posmatrajući gradnju samo sa lokalnog i nacionalnog gledišta, građenje druma od Subolice do Beograda pretstavljalo je neminovnu potrebu, jer taj drum vezuje plodne krajeve Bačke i Srijema i spaja važne indusfrijskoekonomske cenire.

22