Jugoslovenski Rotar

KoSice. Za 2 avgust spremaju proslavu 500-te svoje sednice. Rof. Krno je predavao o istoriji grada.

Кшпа Нога. Уеота poucno je bilo pedavanje rot. Jedliéke: Plin, voda i zdravstvena tehnika. Dve su sednice posvetili opisu konvencije | putovanjem članova do Nice aufom.

Liberec. Naglasili su važnosf aerolinije do Praga. Odlučili o obliku klupske zaslavice.

Marianske lazne. Pojava sfranih rofara obilna. Rot. Petersee je dao lepa predavanja o Rotarskoj ideologiji i o Prjate jsivu a rot. Vajcverfer: Istoriske i kulturne crte mesne banje.

Melnik. Veslačkom klubu kao pobedniku u osmercu darovali za novi čamac 500 Kč. Dobrovoljcima iz Italije darovali za zastavu 50 Kč. a za statuu vinogradarstva 1000 Kč.

Mlada Boleslava. Sitni darovi nekolikim domaćim ustanovama; predavanja: gost Rubin o berberstvu, rot. Kraus o gastronomiji a rot. Rudl o novinarstvu. Za počasnog člana izabran ove godine rot. Samal.

Novi Bydzov. Predavanja: gost Zavesky: Uspomene na putovanje u Zborov 1917, rot Groha o Slobodnom zidarstvu.

Olomouc. Tri rotara su namestili u svojim preduzećima 15 studenata Trgovačke akademije za vreme školskog raspusta.

Teplice-Šanov. Klub je posetio pastguverner i stari élan ovog kjuba rol. Herrmann iz Daira (Mandžurija). Isto fako i pasiguverner rof. Buschmann iz Petropolis-Rio de Janeiro. Oba su održala predavanja o prilikama i klubovima #ћ zemalja.

Turč. sv. Martin. Korporativno posetili R.K. Banska Bistrica. Rot. Smakal referisao o svome pulu do Beograda i o političkim prilikama u Jugoslaviji.

Usti na Orlici. Udruženju Skaula-junaka podarili 300, Ké. Korporativno posetili R.K. Pardubice prilikom proslave 500-te sednice. Rot. Cihla¥ driao predavanje o osiguranju od požara.

Žamberk. Posetili trgovinu s vinom rot Hostorskog i oprobali mnogo sorti dobrog vina. Prošlu rofarsku godinu završili zajedničkim izletom do fabrike avione rol. Mraza u Chocni, gde su razgledali fabriku i! uzletali.

Yaclav Rudi (Mlada Boleslava}

FRANCUSKA — 49, 90 i 9{ DISTRIKT R. |,

Izgleda da je podneblje Francuske veoma povoljno za Rotarstvo. Danas u njoj posloje i rade oko sedamdeset mesnih klubova sa preko dve i po hiljade članova. Pariski klub je izvanredno veliki, jer broji oko 220 članova. U drugim. meslima, oni su znafno manji. Sasfanci se održavaju jedanpu} nedeljno, ali su relalivno slabo posećeni, jedva 50 do 60%". Klubovi su podeljeni u fri distrikta: 49-ti, 90-ti i 91-vi, koji treba sada da se spoje u jedan distrikt kako bi saradnja bila lešnja i rad sređeniji.

32