Jugoslovenski Rotar

Za povecanje plate; éak je trazio, da mu se ista smanji. Ima većih ; lepših ideala od novca.

Na sednici od 5/X-1937 klub u Glorus-u olvorio je ferijalni logor u_ korist inostranih rotaraca pod imenom ,,Glarne Klub”.

O odlikama rofarstva govorio je jedan brat u Cirihu 2/11-1937 ! допео оуај lepi zaključak:

„Najlepše odlike su rotarstva, Sto je u idejama duboko, čovečanski i prost; nije ni amerikanski, ni francuski, nemački, engleski itd. već čovečanski”.

Drugi braf u istom klubu 9/IV-1937 prilikom diskusije o klasifikacijama saopšlio je sa svoga pufa: „U Americi sedeo sam do. jednog kelnera, u Rimu na lunšu izvinio se Kralj a u Beču primljen u je u klub jedan Kardinal. Dakle između kelnera, Kralja i Kardinala leži velika rofarska zamisao. Vešlački slaleži padaju i govori se od čoveka ka €oveku. S toga je za rotarski uspeh! bezuslovan uslov Sto Sira klasifikacija.

Ciriški klub se malo prebacio kada je 9 арта |. g. refersao o novom našem klubu u Velikoj Kikindi pa je objavio, da su u Jugoslaviji ofvorsna dva nova kluba i to:

jedan klub „Velika” i drugi „Kikinda”.

Sa geografijom Jugoslavije je Švajcarska još malo u disharmoniji.

Ovo je kratak izvod o radu u Austrijskim i Svajcarskim Klubovima. Ako je kratak i malo. inferesanfan krivica je nešto do mene a nešto i do mrsavog mateпјаја Кој mi je daf na ugled.

St. Vagner (R. K. Beograd) Ф

AUSTRIJA — 73 DISTRIKT R. I.

Crpeo sam podalke iz lokalnih izveštaja klubova: Beča, Badena, WienerNeusladi-a i Graca. Mesečnog časopisa za sve klubove Austrija nema, ali je zato nedeljni izvestaj beékog kluba i ako pisan maginom vrlo lep i iscrpan dok Grac izdaje svoj nedeljni štampan izveštaj koji je vrlo inferesanfan i koristan. Austrija i Nemacka sastavni su delevi jednog istog distrikta.

Kao klub najveći je bečki sa 106 članova od kojih 19 imaju 100% frekvenciju dok Baden od 19 aktivnih članova ima 10 članova sa 100, frekvencijom. U novembru prošle god. proslavio je Beč izmirenje sa Nemačkom, dok je u Gracu pak pretsednik Toman na sednici od 27 Januara 1937 god. vrlo lepo proprafio ostvareno prijateljstvo izmedu Jugoslavije i Bugarske.

Brat Stajner iz Vukovara održao je u Badenu lepo predavanje 30 Novembra 1936 o ribarsivu u Jugoslaviji i fime unekoliko postao konkurent našem bratu Miki Petroviéu. Inače ovaj klub vrlo slabo radi tako, da je za 2 meseca u januaru i februaru ove godine imao svega 6 sastanaka ali zafo stoji u vezi skoro sa svima klubovima u Jugoslaviji

Grac često iznosi članke i izveštaje naših klubova i članova. Članak „Ме i mali” od brata Dr. Ive Sorli-a iz Maribora; knjiga brata Turkoviéa sa Sugaka:

„О Hrvatskoj Slovenaékoj granici itd. bili su predmet diskusija od nekoliko sednica. Kao i ranije fako se i sada primećuju osobito srdačni odnosi između klubova u Gracu i naših u Ljubljani i Mariboru, kao i naročite velike simpatije,

za Dubrovnik. St. Vagner (R. K. Beograd)

34