Jugoslovenski Rotar

Stari Becej. Brat pretsednik Velizar Suput predlaze da se govor br. pastguvernera Belajci¢a unese u celosti u zapisnik zbog njegove velike važnosli po narodne manjine, čijih pretstavnika ima i u ovom Klubu. Isto tako br. dr. Galamboš u ime svoje i svojih drugova foplo zahvaljuje br. pastguverneru. Jedno uspelo veče proveli su članovi ovog kluba na salašu! br. Weignera. Tu je br. Šuput izneo potrebu Sto jaéeg upoznavanja članova sa rolarskom ideologijom i svima rofarskim pilanjima i foplo preporučuje braći delaljno Citanje ,Jugoslovenskog rotara”. Br. pretsednik daje iscrpan referat o pifanju aerodroma, koje je njegovem zaslugom, kao pretsednika Aero-kluba, povoljno okonéano. Gost nerotar g. Triva Budišin u svome ofpozdravu naglasio je da do fada nije bio upuéen Sta je Rofarstvo i kakve ciljeve ima, ali da je sada stekao utisak da R. K. ima lepe i idealne ciljeve, da je to koristan klub i da svojim radom moze mnogo doprinefi zajednici u kojoj živimo. Sa svoje sfrane obećava klubu svaku pomoć.

Subotica: Novi pretsednik br. Roth sprema svoje članove za jesenji ozbiljni tad a leto posvećuje što boljem učvršćivanju drugarsiva. Na jednoj takvoj letnjoj sednici drzala je pretsedniéki ¢ekié sestra dra Martinisa, koja je — prema muskom izveštaju — upravljala sednicom s mnogo uspeha. Na jednoj drugoj sednici bilo je 12 gostiju iz Subotice, brat pretsednik je upotrebio ovu priliku da što jače populariše Rofarsfvo, održao lepo predavanje o Rolarsivu, njegovoj svrhi i ciljevima. U ime gosliju zahvalio se lepim govorom Dr. Aleksandar Magarašević, koji je bacio dya-tri detalja iz istorije osnutka ovog kluba, kada je 'i om bio za klub zainferesovan, pomenuvši pri fom i rad br. Voje Kujundžića na osnivanju kluba u Subotici. Brat Konen je referisao o poseti br. kluba u Karlovim Varima.

SuSak. Primljena su dva nova élana. Poéasno élanstvo obnovljeno rol. Vikforu Car Eminu. Br. Dr. Lipovšak drži predavanje o dužnostima rolara i prijafeljstvu medu braéom, medu klubovima, među zemljama i narodima. Telegrafski je Cestitan imendan br. dru Vikforu Ružiću, sada Banu Savske banovine.

Varaždin Predavanja su održala braća Dr. E. Krajanski: Моје ршомапје ро italijanskoj Toskani i boravak u Monte Catini, Kalafatié Dr. Vel.: Razgledanje pariske izložbe i put kroz Njemaéku i po Rajni. Dr. Leitner: projekcije umjetniékih slika i spomenika u Firenci. Klub je sabrao 1.000.— din. i darovao postradalim od tuée u Varazdinskom srezu. Klub je svečano proslavio svoj 350-i sastanak u vidu meduklubskog sastanka sa R. K. Zagreb (5 članova) i Maribor (3 člana) u Varaždinskim Toplicama.

Klub pomaže sfalnim mjesečnim doprinosom jednog đaka Umjefničke Akademije u Zagrebu.

e

Vinkovci. Pored unutrašnjeg sređivanja u klubu pala je još i odluka da se u šlo većem broju ide na osečku proslavu u Bogojevo, gde će br. Basler držati predavanje o služenju u zvanju. Za Bogojevo prijavilo se 11 članova ‘(od 16, koliko ih svega ima), fe će se fako jedan redovni sastanak R. K. Vinkovci održali

u Bogojevu.

40