Jugoslovenski Rotar

нови груписани у поједине пододборе, моћи ће још више координирати свој рад главним циљевима ротарства, а нарочито задатцима нашег клуба. | Молећи вас да овај наш програм рада примите као свој, ја вас молим да нас у његовом извршењу својски помогнете, и поздрављам вас са жељом, да наш заједнички рад у овој ротарској години буде у сваком погледу плодан и достојен нашег клуба. У колико то буде зависило од Упргве, будите уверени, да ћемо ми уложити све своје знање и труд да оправдамо поверења које сте нам вашим избором дали. Д-р Андра Николић _ Претседник Р. К. Београд.

(О узроцима промене и стања

наше спољне трговине Воја Петковић, (Р. К. Београд)

Познато је, да је Трговинска политика у свима, паиу нашој земљи претрпела велике промене и поремећаје. Да би Вам могао дати јаснију слику о утицају тих промена на извозну трговину па и привреду у опште, реферисаћу Вам у кратко о узроцима који су деловали, да је до садањих поремећаја дошло, а затим о раду наше извозне трговине.

Већ поодавно, а по готову после светског рата и појаве економске кризе, ово наше столеће окарактерисано је столећем померања свих вредности. Многе и многе истине, догме, аксиоми, који су такорећи вековима сматрани као неприкосновени и изгледало је за вечна времена необориви, знатно су у ово наше доба померени, а неки чак и потпуно одбачени. Такав је случај у великом степену наступио и са многим законима и принципима економске науке. Шта више економисти и социолози светскога гласа изменили су своје научне доктрине. Тако славни немачки еколомист и социолог Вернер Зомбарт, у својим последњим националистички обојеним студијама изрично вели, да привредни живот не претставља никакав природни процес, зависан од неких природних, специјалних закона, него зависи од слободне воље човека. Према томе, по Зомбарту, привредни живот није проблем науке, него проблем воље. Другим речима треба само хтети, па што се науми то се може и спровести. А улога економиста свела би се само на то, да констатују оно што постоји, а не да казују шта треба да буде.

И тако се после рата догађа, да се и стварно привредна политика води не по принципима економске науке или рецимо по економским принципима, него по разним другим неекономским, првенствено политичким принципима. Ово важи не само за уну-

трашњу привредну политику, него и нарочито за спољну трговинску политику.

13