Jugoslovenski Rotar

извода — Немачка објављује свету свој четворогодишњи план са циљем, да се потпуно еманципује од увоза намирница. Ипак видимо велике напоре свих држава, да се данашње стање на неки нечин санира. Постоји нада, да ће доћи до извесне модификације садашњих режима у трговинским и девизно-политичким питањима, истина са слабим изгледима за враћање староме класичноме либерализму.

Јер не сме се губити из вида да је извесна промена у привредној структури у свету морала наступити. Поред кризе која је ову промену само убрзала, светски рат проузроковао је и изазвао низ привредних проблема. Он је изазвао велике социјалне промене и потенцирао разна стремљења народних маса а нарочито ралничких организација; он је појачао шовинизам, донео је велике техничке напретке и т. д. Све је то утицало, да је до промена у трговини, у финансирању, у производњи, па и у расподели добара морало доћи, и да се о тим чињеницама у. будућности мора водити рачуна. Са ових разлога тешко је предвидети, какве ће се консолидације у светској привреди моћи спровести. Али се може очекивати, да ће решења бити упућена у правцу извесног компромиса, којим би се имао утврдити правац будућег платног промета, начин међународне размене добара и рада, и који би имао да донесе извесну стабилизацију у међународној трговини, која остаје неопходна нужност за расподелу вишкова робе међу земљама.

По себи се разуме, да је напред изложени привредни режим имао знатне реперкусије и на ток нашег привредног живота. Пре свега наша аграрна производња знатно је погођена и кризом и новом трговинском политиком, услед чега су морале бити предузете разне мере ради санирања и одржавања исте. У вези с тим и наша трговина, а нарочито извозна претрпела је разне промене и поремећаје, добивши у великој мери облик дириговања.

Наша привреда стоји и вероватно ће још подуже стајати под утицајем данашњих трговинско-политичких запрека, очекујући да ће што пре доћи до привредне консолидације у свету.

У вртлогу ових компликација и тешкоћа, наша спољна трговина са великим напорима одржава свој стандард промета, па је исти у прошлој години знатно повећала. Истина то повећање и појава живљих послова у последње време дошли су благодарећи стицају привредних прилика у свету, а нарочито благодарећи побољшању привредне коњунктуре изазване поред осталога и наглим наоружањем великога броја држава у Европи. То је допринело да су поједини наши производи могли да нађу повољан пласман у иностранству. Између ових производа нарочито повољну коњунктуру имале су житарице, а на првом месту пшеница, која је дала обилан принос у нашој земљи, а имајући још и ту срећу, да у осталим земљама род није био повољан, наша пшеница тражена је и продавана у иностранству по добрим ценама, и има изгледа да ће преостале залихе бити продате још повољније. Исто тако повољну коњунктуру имала је шумска индустрија, иако је извоз у прошлој години био много мањи него у 1935. За 1937 годину очекивати је много већи извоз свих сировина шумске индустри-

15