Jugoslovenski Rotar

у Београду. Овај дом располаже са око 200 постеља, више пространих сала за предавања, гимнастичке вежбе и амбуланту и тд. Има модерну кухињу, као и сав остали најсавршенији хигијенски уређај и потребе.

Привредников шегртски дом у Београду подигнут је тестаменталним наређењем оснивача Привредника пок. Владимира Матијевића и добровољним прилозима пријатеља наше народне привреде.

Изградњу пак шегртских домова код нас, треба да покрену привредници са својим привредним организацијама, а уз материјалну помоћ Градских општина, Банских управа и имућнијих грађана.

Решењем овог важног социјалног питања изградње шегртских домова, било би решено веома важно "социјално питање, планског подизања будућег привредног подмлатка.

Без тога решења, нашу националну привреду чекају још црњи дани, јер јој прети велика опасност од суседних већ одавно организованих и стручно спремљених привредника, који већ у велико прелазе наше границе и потискују наше недовољно спремљене привредне редове. У толико је већа потреба, да се одмах приступи планском подизању стручно спремне привредне омладине, која би не само сузбила, него и онемогућила даљу најезду страног елемента у нашој националној привреди.

Medjugradski miting jadranskih klubova maja 1937

Br. Dr. Ulikse Stanger, R. K. Split, referise:

„O poirebi da se jadranski i trgovački običaji utvrde i sakupe u zbirku”.

Izbor svakog prava jeste razum naroda. Razum je i za pojedinca i za narodne skupine mera stvari: pravni razum naroda sivaralac je prava, i fo neposredno pufem običaja, a posredno, srefstvom zakona.

U vršenju običaja ispoljuje se ubeđenje, da je običaj pravo, a po tom ubedenju obiéajno pravo dobiva svoju prinudnu snagu i, kad se zakoni stvaraju, ono postaje zakon, i sam običaj sa pravnim sadržajem česlo uliče na zakonodavca, koji ga kao zakonsku normu sankcioniše. To naročito i svuda važi za frgovačke i pomorske zakone, koji su u glavnom uzakonjeno običajno pravo i poslovni običaji. Običajno pravo je u pomorsivu ponegde jedino pravno vrelo, drugde ono je važnije od svakog drugog, kao što je fo u zemljama koje oskudevaju pisanim zakonima (Engleska) ili u onima, u kojima pomorsko pravo nije u punoj mjeri kodifikovano. Pomorsko običajno pravo je svuda i svagda

20