Jugoslovenski Rotar

sitel, o prilikama u Slovačkoj i o odnosu Slovaka prema češkoslovačkoj zajednici.

Hedonin. Na pofsticaj ovog kluba ostvaren je meduklupski sasfanak u Ugar-. skom Gradištu sa učešćem klubova: Brno, Olomuc i Kromeriz. Pretresana je moqućnost saradnje susednih klubova i zamena predavanja i predavača. Hradec Kralove. Na poziv potprets. Polickoga i njegove supruge učinjen je izle} na njihovo vlastelinstvo u Hostinek na/L. Lepota parka i uredaj ekonomije zadivili su prisuine.

Chrudim. Ovaj mesec održaće se javan „Rolarski mesec” sa bogatim brojsm predavanja i jakim rotarskim pokretom, na kome ce moéi uéesivovati i gosti izvan kluba a završiće se prijemom novih članova.

Karlovy Vary. Svaka sednica puna rotarskih i nerofarskih gostiju iz zemlje i sa strane. Rot. Jan Bata (R. K. Zlin) drzao je predavanje o svom putu aeroplanom oko svela .

Kolin. Naučenjaku Markoniju odala je pieielna pošla. Vrlo poučne su bile rasprave o posledicama Freudove feorije i o aktuelnim prilikama u Rusiji i Španiji.

Kožice. Gost rofar Koller (R. K. Češky Tešn) držao je predavanje o Humanizmu. Rof. Beniač premešlen sa službom u Bralislavu.

Kromefiz. Spremaju za proslavu Charlera. Rot. Hoza iz Zlina predavao је o proizvodnji kaučuka. Poselili su slovačku izložbu u Ugarskom Gred Siu.

Kuinš Hora. Proslavili 500-tu sednicu. Oipočeli su debalu o regiona) mu. Govcrili o velikim skladištima u slučaju rala. Dva člana posetili kluo u Taboru.

Ledeé na Sazavi. Za 12 septembar sazvali su meduklupski skup srednjozeskih klubova. Rot. Kalina iz Praga na 4 sednice je drzao predavanje o živolu u Зомје!skoj Rusiji i u Indiji.

Liberec. Spremaju se za proslavu Charlera. Poselili kumovski klub Prag. Rot. Ginzkey predavao o Svetskoj konferinciji o vuni u Parizu a rot. Turnwald o pomorskoj bitci kod Skarenaka.

Marianske Lazné. | ovaj klub je za vreme sezone imao mnogobrojne гојате i nerotare, iz zemlje i sa slrane. Rol. Dinić iz R. K. Bčlehrad je foplo pozdravljen Guverner Hyka je posefio klub. Br. preisednik je govorio o problemu zlata.

Melnik. Pastguverner Hyža je opisao konvenciju u Nici. Rot. Plesinger (R. K. Roudnice na/L.) održao je predavanje o istoriji čehoslovačkog naroda i njecovom značenju u drušfvu evropskih naroda.

Mlada Boleslava. Rof. Pluhar organizovao je sokolsko župno letovanje, gde je smešteno 114 dece iz naših pograniénih krajeva. Rot. Brzorad opisao Nicu i Par's. Studentskom domu podareno 717 Ке.

Olomouc. Rot. Rompart je predavao o modernom pesnistvu. Pri poseli rol. Andra na sv. Kopeéku razgledali su divnu gradevinu i ukrase ove crkve.