Jugoslovenski Rotar

hodno praklično predavanje o fabrikaciji piva na licu mesla. Br. Viktor Elek referisao je o svom ovogodišnjem pulu po Evropi i o poseli braiskih klubova B. Pešta, Wien, Paris i Roma. Pr. Drag. Radanov-Radičev referisao o radu brafskog kluba Ljubljana, Br. Misa Sienkevié referisao iz zvanja o slanju uloga kod privafnih novčanih zavoda i o pitanju zemljordniékih dugova. Za mladog i nedarenog violinistu Petra Toškova prikupljeno je Din. 3.000.— da se polpomogne akcija za nabavku majstcrske violine. Prelresano pilanje o klupskim pilemcima. Odbor za sluzenje zajednici saslavic je svoj program za ovogodišnji rad. Jedan saslanak održam, u pivari „Dunderski” sa goslima-nerofarima. — Br. Franz Lehar, bečki kompozitor рохпаћћ орегеја obećao je br. Eleku, s kime se sprijaleljio u Beču, da će posetiti klub u Petreovgradu.

Sarajeve. Klub je. ozbiljno pretresao pitanje o unutrasnjoj ekstenziji. — Br. Mandić je predavao o furizmu u Sarajevu, br. Ristić: novi predlozi za promenu Zakona o seljackim dugovima, dr. Besarovié: ličnost novog preisednika R. |. i br. Ulmanski: o malim i velikim univerzama.

Skeplje. U foku avgusta mnoga braća bila su oisulna radi lečenja. Sastanci su redovno održavani. Održan je jedan sesirinski sastanak u parku „Kraljice Marije” u Skoplju. Brat Moris Alkalaj, direkior rudnika hroma, održao je predavanje sa femem: Rudarsivo u Južnoj Srbiji. Ovo će predavanje bifi oštampano kao članak u Spomenici, koju će izdafi Odbor za proslavu 25 godišnjice oslobođenja Južne Srbije, a koja će se obavili u mesecu okfobru ove codine. Brat Milan Čemerikić dao je referat o pripremama izložbe Južne Srbije u okviru proslave. Braća: Vladan Bogdanović je podneo referaf o rolarskim saslancima na round table u Rogaskoj Slatini; Milan Ilić ufiske sa puta u Dobrnju i na Jadransko more; Vido Lafiković o svome radu u arhivu u Kolaru; Velja Popović sa pufa u Rijeku i Opatiju, a Dragomir Erić utiske iz Ribarske banje. |

Već se čine pripreme za zimsku pomoć siromašnoj školskoj deci u Skoplju.

Slavonski Brod. Prvi sastanci fokom meseca bili su slabije posećeni, jer je nekolicina braće boravila na osustvu. Međutim poslednji sastanci bili su vrlo dobro posećeni. Brat ing. Krnic održao je predavanje o projekiu zakona o vinogradarsivu, a braća Mr. Šrepel i Dr. Danda izneli su u vrlo inferesaninim crtama svoj boravak kao i prilike u gornjem Primorju odnosno južnoj Dalmaciji i Crnoj Gori. Na saslanku od 30 VIII izabrani su radni odbori za fekuću rolarsku godinu, koji imadu odmah započeli radom. Dne 14 VIII prisustvovala je petorica braće međugradskom sastanku u Bogojevu, koji je priredio R. K. Osijek.

Sombor. Braća su u vrlo lepom broju uéestvovala medugradskom sastanku u Bogojevu koji je priredio R. K. Osijek fe su u najboljem raspoloženju ostali do ranog, jufra sa braćom. Primljena je zastavica R. K. Cassablanke što je među braćom izazvalo veliko veselje. | naš Klub poslao im je svoju zaslavicu. Brat Ivan Kristiforović održao je vrlo lep referat o radu klubova švajcarskih, a brat Milo’ Lepedat o radu Austro-Nemackog distrikta. Pretresana je Charter proslava kluba pa je reSeno da istu odrzi tokom jeseni. Kako se braća polako vraćaju sa odmora i sednice postaju življe. Pristupa se izvođenju programa le su već nekoliko inferesaninih pilanja slavljena na dnevni red narednih sednica.

Split. Ovaj je klub imao posete od najudaljenijih naših klubova iz Paracine i Bitolja. — Br. prelsednik Mardešić opisuje vrlo inferesanine ulakmice jedrilica

s8