Jugoslovenski Rotar

Novi Sad. | za vreme letnjih ferija Klub je pokazao lepu aktivnost. Brat Dr. S. Subotin podneo je referat iz Karlovih Vary i o poseti famisnjem Rofari klubu. —KR Brai Gračanin naročito je bio produktivan i održao je vanredno zanimljivo predavanje o svom dvonedeljnom splavarenju po Drini, predavanje je ilustrovao sa

‘vanredno uspelim fofografskim snimcima. — Na narednom sastanku podneo je referat o rezulfafima Konferencije o novom voznom redu. Brat Julije Krajačević održao je 5-minuini referal: Zašlo je drvo za gorivo lako poskupilo? — Sastanak od 27 o.m.

bio je posvećen pilanju ofvaranja počelnih paralelnih razreda kod ovdašnje Drž. frgovačke akademije, što je od naročife vaznosti za nasu omladinu, jer usled ,,ograničenog kredita” Akademija može ove godine da primi samo 40 učenika od 120 koliko ih se prijavilo za prvi razred. Treba naglasili da se i u našem gradu i njegovoj okolini oseća još uvek velika pofreba za strucno obrazovanim trgovackim "пага ајет, је је upravo nerazumljivo ovo reduciranje parale!nih razreda kod jedne stručne škole, kao šlo je Trgovačka akademija. — Klub je novčano pomogao jednu sirotu ženu, čiji muž i dvoje dece već duže vremena boluju.

Osijek. Brat Govorkovié referisao je o svojoj posjeti Rotary Klubu u Salzburgu, našto se je razvila diskusija o aufomobilskom prometu u Austriji. — Brat Hinić držao je predavanje o. fabrikaciji aluminija u Lozovcu kraj Šibenika. — Dne 14 augusfa o. g. proslavljen je 400-fi redovili sastanak međugradskim meelingom u Bogojevu koji je i bra) Guverner pocastio svojom posjetom. — Tom prilikom primio je klub od svoga kuméeta, bratskog kluba Vukovar na dar prekrasan pehar. Na istom sastanku odrzao je brat dr. Franjo Gruber iz R. K. Vukovar predavanje „О €eivriom rotarskom cilju...”, a brat ing. Dragutin Basler iz R. K. Viskovci ,,O sluzenju u zvanju...”, te predsjednik dr. Uzelac: „Pregled rada kluba iz prvih faza

пједома озпшКа!...". — Brat sljepan Vuičić darovao je din. 1.000.— Fondu za gradnju ,,Instituta za suzbijanje raka’. — Brat Brlié.referisao je o prilikama u sjeveročeškim klubovima. — Brat dr. Miler pročitao je nacrt „Zakona o privrednim savjetnicima”’, koji je izazvao inferesaninu debatu. — U ruénu blaganu skupljeno je din. 890.— a od braée koja nisu prisustvovala medugradskom sastanku u Bogojevu dinara 350.

Pančevo. Brat prelsednik saopštava, da brat Hajzer poziva, da se jedan od iduéih sstanaka odrzZi u njegovom vinogradu, Sto je prihvaćeno sa zadovoljstvom. Brat Graber odrzao је interesantno predavanje o rotarskom pokretu u Mađarskoj na osnovu vesti iz Madarskog Rotara, Sto su članovi sa interesom sasluSali.

Pretsednik brat Mihailovié koji se vrafio sa osustva izrazio je zadovoljstvo, da зе ропомо пазао medu braéom rotarima posle provedenog osustva u inosfranstvu. Nadalje, brat Mihailovié odrzao je predavanje o svojim posetama inostranim klubovima, a narocifo o poseti Rotari klubu Salzburg u Bad Gaistajnu, gde je u julu mesecu bio na fri sastanka, ponevši odalle najlepše ufiske usled sdračnosfi, kojom je primljen među famošnjim rofarima.

Jedan sastanak je održan sa sesframa rofarkama. Sasfanku prisustvuju i braća iz Rofari kluba Beograd: Srefenović Miloš, Marković Edo, Dr. Kujundžić Voja i Pavlović Dragomir. Brat prefsednik saopštava, da danas nije moglo doći do zajedniékog sasfanka sa Rotari klubom Beograd, jer je veliko nevreme onemogućilo 'ralskom klubu da dođe. — Veče je provedeno u dobrom raspoloženju sa sesframa i gostima.

Petrovgrad. Svi su sastanci bili posvećeni istovremeno i drugarsfvu. Održana predavanja i referati: Ante Aladié ,,Potro3nja piva kao znak blagostanja’’ uz pret-

37