Jugoslovenski Rotar

sukati i maloumni nesposobni za produktivan i koristan Zivot. Stoga je njihov zivot bedan, zalostan i moralno ponizen isto onako, kako je to bilo u ranijim vremenima. Još uvek je glavno zanimanje ovih stvorova prošnja, fa najveća moralna mrlja i sramofa našeg civilizovanog druStva. Ostavljeni sebi samima, oni Zive zivotom, koji ih lišžava svakog ljudskog dostojanstva. | zaista njihovo je obličje ljudsko, njihova je duša ljudska, njihovi bolovi i patnje su ljudske, ali njihov Zivot nije ljudski.

Pošto većina ove dece vodi poreklo od roditelja nižih socijalnih klasa, fo ona sobom donose na svet dvostruku nesreću: da se pate i muče zbog svojih neduga i feških maferijalnih okolnosti roditelja, i da ‘sama budu jedan njihov tezak balast. Uopšte nenormalna deca u nasem drustvu su dvostruka pastoréad: pastoréad prirode i pastoréad društva.

No da li ona stvarno zasluzuju tu sudbinu, da su bez nade na pomilovanje osudena na jedan prividan Zivot, zivot koji nije smrt, ali je sto puta gori od smrfi? Drugim rečima, da li se ta deca mogu obrazovafi i sfvorifi korisnim i moralnim građanima? Da li se drusivo moze osloboditi moralne sramofe, da njegovi članovi žive od prošnje?

Na ova pitanja ja ću odgovorili potvrdno. A da bi svoj odgovor pofkrepio pozitivnim faktfima, pokušaću prvo da dokažem mogućnosi vaspitanja nenormalne dece, zatim ću ukratko izneti kulturne i privredne razloge o potrebi školovanja i zbrinjavanja ove dece.

Iz našeg izlaganja izlazi, da je nenormalno dele oštećeno u izvesnim svojim psihičkim i felesnim funkcijama, upravo da je duševni živo} i telesni razvitak takvog deteta siromainiji i neznatniji od života normalnog deteta. Uivrdujuéi tu €injenicu nameée nam se jedno važno pitanje: pa da li je onda moguée vaspitati i obrazovati takvo dete, da li se uopste moze takvo dete uéiniti korisnim, moralnim i građanski upotrebljivim članom ljudske zajednice, ili su pre u pravu stari narodi i današnja necivilizovana azijska i afrička plemena, koja veruju da su nenormalni ljudi nepopravljivi i građanski neupofrebivi.

Na ovo važno ! зидбопозпо рнапје ро пепогтајпе |иде оддомоrile su nauka i pedagoška praksa u njihovu korist. Nauka nam je istakla biološke činjenice, kojima se utvrđuje mogućnost vaspifanja i obrazovanja nenormalnih osoba.

Маџстт оршта је dokazano, da organ koji ne radi, slabi i najzad propada. Tako znafno oslabi ruka, koja je sedam nedelja bila nepokretno noSena u zavoju; njeni mišići usled nekretanja se zgrče i oslabe. Nasuprot tome vidimo, da radom i vežbanjem neobično raste i napreduje snaga organa, koji rade. Ta važna činjenica se odnosi na svaki organski sistem, pa stoga važi i za fiziologiju nerava. | nervni sistem, ako je izložen posfrecima s polja, razvija se i usavršava. Ovo nam potvrđuju i izvesni opifi, izvršeni na životinjama. Kada se kucetu, koje se tek okotilo, potpuno zatvori jedno oko, a drugo ostavi nedirnuto, videée se posle nekoliko meseci pri ispitivanju vidnog centra u mozgu, da ćelije u mozgu, koje su u vezi s otvorenim okom, imaju mnoge i raznovrsne čvoriće, dok su one druge još u prvobitnom stanju, i imaju iste odlike kao u momenhu rađanja. Taj opit je jasan i dokazuje, da se nervni elemenfi mogu samo onda razvili, kad su aktivni

14