Jugoslovenski Rotar

Navodeći da je vijećanje suda lrajaio preko čeliri sedmice predavac istice da o tome vijecanju dakako ne moze govoriti, jer je vijecanje lajno. Glavno je da je presuda suda, donesena sa 8:6 glasova u cijelosti usvojila jugoslavensku fezu i lišila našu državu svake obveze da za agrarnom reformom izvlaštfenu zemlju madžarskih podanika plafi ma ša drugo do li anuifefe predviđene Pariškim utanačenjima.

Na zaključku svoga prikaza Dr. Zoričić pokraj pravnog spominje i fakltično slanje, koje se u kralko dade karakterizirati fime, da madžarski drzavijani, jedini u svijetu, ne dobivaju stvarno nikakove odStete za svoju zemlju. To s razloga što je sama Madzarska sa ostalim drzZavama sklopila utanaéenja o moratoriju (moratorij lozanski) i ne plaća ništa Fonau A, a prema fome dakako ne plaćaju ni drugi, izuzev jedino Jugoslavija i Rumunjska, koje se tačno drže ufanačenja i plaćaju svoje anuitete. No ovi su anuiteti po posebnim obraéunima, u koje bi bilo tesko ovdje ulaziti, a koje osiguravaju za svaku povraćenu zemlju stanoviti odbitak od anuitetfa, danas veoma spali, tako da Jugoslavija placa tek nešto preko 350.000 zlafnih kruna godišnje. Kraj ovakovog slanja stvari u Fondu A nema novaca, pa madiZarski državljani doduše imadu pravno milijunska polraživanja profiv foga Fonda A, ali veoma malo nade da ¢e ta potrazivanja modi i realizovati. Iz svega navedenog proizlazi da je mnogogodišnja akcija madžarske diplomacije u konačnom praktičnom rezulfafu madžarske državljane stavila u daleko gori položaj. od svih ostalih veleposjednika, jer oni ne primaju ništa, a njihovo buduće primanje ovisno je od toga hoće li baš sama Madžarska nastaviti plaćanja u Fond A, što ne izgleda veoma vjerojatno.

Fond A usko je povezan i sa fondom B, koji je imao služili drzavama Male Antante kao garancija za u pogledu osuda mješovitog arbifražnog suda u slučajevima drugim no što su oni izvirući iz agrarne reforme. Kako pak uslijed moratorija Fond A ne funkcioniše, ne može funkcionirati ni Fond B, pa tako drzave Male Antante za vrijeme trajanja moratorija uskracuju uéestvovanje u mjesovitim arbitraznim sudovima. Ovisi dakle i za ovo jedino o Madžarskoj da nastavkom plaćanja u Fond A omogući i Fond B kao i sve što je s njime u vezi, pa da njeni vlastiti državljani dođu do svojih prava. Iz R. K. Zagreb.

Разлог и начин постајања установа за међународно узајамно разумевање

„Унапређивање међународног споразумевања, добре воље и мира путем светске другарске заједнице људи од посла и звања, уједињених у идеалу служења".

Овај четврти циљ то је око Ротарства којим се гледа у будућност; тим оком оно гледа у будућност, у царство у којем се све може десити и створити па и заједничка игра народа и раса на светској позорници. Мада изгледа да помоћу науке брзо обарање запрека које стварају простор. и време иде за тиме да се створи светска заједница, ми ипак живимо у свету нација. Савре–—

22