Jugoslovenski Rotar

КАКО:

прихваћена од стране целог клуба. Треба да се сви чланови клуба заинтересују за могућности које пружа таква једна установа.

своје делегате ради саветовања о потреби такве једне установе, предлажући овим организацијама да образују једну радну заједНицу, да именују потребне пододборе и да развију и воде установу. Онда ротарски часници могу предложити претседнику организације да ступе у везу са Р. И. да би добили корисна упутства и помоћ. Чланови Р. К. биће увек на расположењу као радници и кумови установе пре свега као слушаоци течајева. Установа може да издржава саму себе путем продаје улазница за одређену цену.

Ротари клуб може Закључити да уместо да организује општинску установу (течај) за известан број дана, да он сам за своју општину приреди низ предавања из области међународног споразумевања у заједници са четири суседна клуба. У таквом случају сваки Р. К. организује самостално финансиску страну сваког предавања. У овом случају може да се приреди конференција делетата заинтересованих клубова, директно или уз помоћ дистриктног Гувернера. Чим се пет Р. К, договоре у погледу организације предавања, секретаријат Р. И. ће бити у стању да саопшти низ корисних сугестија предавачима. Ова организација ће омогућити МНОГО лакше путовање предавача у суседна места са смањивањем у веома знатној мери трошкова, па ће омогућити клубовима да лакше дођу до сарадње познатијих предавача. Сваки клуб ће располагати са пет недељних предавања и дискусија. Ротари сваке општине узели би учешће у овом догађају. То би била веома корисна прилика за Ротаре да се дубље упознају са међународним проблемима јер су за многе Од њих ти проблеми само предмет кратких безначајних упоредних разговора. Установа даје прилику да се пет вечери посвете паметном и озбиљном размишљавању. Није лоше позвати говорника и у више школе (ту се мисли и на школе типа наших виших гимназија, оп. прев.) да они и тамо одрже предавања током дана.

Неки клубови опет сматрају да је то згодно да се предавања о међународном споразумевању одрже у њиховим вишим школама и да се том приликом да могућности омладини да учешћем у дискусијама, поред саслушавања предавача, упути у познавање питања међународних односа и споразумевања.

(U3 ,,The News Letter’ on 9 септембра 1937).

(Превео и средио д-р А. Јелачић, Р. К. Скопље).

24